Základom je správna hustota
Môže sa stať, že v recepte na medovník nie je udané presné množstvo múky. Nezľaknite sa, má to svoj dôvod. Pri pečení medovníka treba dbať najmä na hustotu cesta, ktorá je závislá práve od vlhkosti múky a surovín, ktoré sa do cesta pridávajú. Najlepšou voľbou je teda staršia múka, ktorá je menej vlhkejšia ako nová. Takisto tmavý med obsahuje menej vody, než svetlý. Čo sa týka múky, tak do cesta ju pridávame po malých častiach, keďže sa nedá odhadnúť vlhkosť každej suroviny. Vymiesené cesto by sa malo hustotou podobať na zemiakové cesto. Ak bude cesto riedke, pri vykrajovaní sa bude lepiť. Ak bude cesto veľmi tuhé, perníky nenarastú. Najlepšie bude, ak si vyskúšate upiecť dva až tri perníky, aby ste zistili či máte správnu hustotu.
Menej či viac kypriaceho prášku?
Ak je medovník nízky, môže sa stať, že ste pridali do cesta malé množstvo kypriaceho prášku. Taktiež ak ho dáte príliš veľa, stačí urobiť kúsok nového cesta, ale samozrejme už bez prášku a primiešať ho tam. Zároveň záleží výška perníka od hustoty medu. Najlepšie je pridať ani tuhý, ani úplne rozpustený. Dajte pozor aj na presladenie cesta medom. V tom prípade, treba do cesta pridať teplú vodu a múku, aby ste odstránili presladenie.
Článok pokračuje na ďalšej strane