Nechať cesto odležať
Po správnom vypracovaní je potrebné nechať cesto oddychovať. Keď ho totiž necháme odležať, med a múka sa spoja s ostatnými prísadami, a tak budú medovníky lepšie chutiť a skvelo vyzerať. Aby sa vám neskôr lepšie z cesta vykrajovali, nechajte ho v teplej a najmä suchej miestnosti zakryté utierkou. Ak ho dáte do chladnej izby, môže sa stať, že ho aj tak budete musieť ohrievať pre vaľkaním.
Pri vykrajovaní pozor
Pred samotným vykrajovaním medovníkov si plech trochu natrite maslom a ohrejte. Určite si nerozvaľkajte všetko cesto naraz, tak nikdy neodhadnete jeho presnú hrúbku. Najideálnejšia hrúbka pre menšie tvary formičiek je 3 - 4 mm a pre väčšie 4 - 5 mm. Ak by sa vám cesto lepilo na formičky, vložte ich pred vykrajovaním do múky, ale nie veľa, aby vám múka na medovníkoch v rúre nezhorela. Dôležité je aj to, aby ste nikdy nepiekli naraz veľké s malými tvarmi, malé by totiž stihli zhorieť, pokiaľ by sa veľké upiekli.
Správna teplota rúry
Dôležitým a posledným bodom je správne vyhriata rúra. Ak máme menšie medovníky, pečieme ich vo viac vyhriatej rúre. Naopak ak máme väčšie, pečieme na trochu menšom stupni. Ak rúra ešte nie je vyhriata, cesto tam určite nevkladajte. Zároveň po vložení cesta do rúry by ste ju nemali otvárať cca 3 minúty. Medovníky by mali byť po upečení zlatožlté a z plechu by ste ich mali vyberať teplé. Ak dodržíte všetky tieto rady a tipy, nemalo by sa stať, že sa vám medovníky nevydaria. Tak veľa šťastia a dobrú chuť!