pexels.com
StoryEditor

Veľká svadobná abeceda – 4. časť. Alebo čo by mala vedieť nastávajúca nevesta

14.05.2017, 15:10
Svadobná abeceda
Plánujete svadbu? Tak vám s ňou pomôžeme! Ale keďže je toho naozaj veľa, na čo nemôžete zabudnúť, budeme vám to dávkovať postupne...Tak si zapisujte!

Prinášame vám rady od svadobných profíkov, aby bol váš deň D skutočne nezabudnuteľný!

TERMÍN

Je pre vás prioritou ustrážiť, aby boli všetci hostia na fotkách. A aby ste dodatočne nezistili, že nemáte poriadne fotky s babičkou či bratrancami. „Odporúčame fotiť sa s hosťami čo najskôr po obrade, kým sú ešte upravení a svieži. Fotenie je vyslovene bodom v scenári dňa,“ prízvukuje Natália Mayerová. Dnes je už pomerne bežná fotostena či rôzne fotokabínky.

ÚPRAVA NEVESTY

Neriaďte sa iba odporúčaniami, ale keď si nejakú vizážistku vytypujete, poprezerajte si jej predchádzajúce práce. „Je dôležité prihliadať aj na to, či má fotky vo svojom portfóliu vyretušované, alebo aj nejaké ,surové‘, kde vidno, ako mejkap naozaj vyzerá na dennom svetle, bez zásahov. Dobrú make-up artistku spoznáte podľa toho, že nelíči všetky ženy ako cez kopirák. Každá má síce svoj rukopis, ale mala by vyzdvihnúť črty, ktoré sú na konkrétnej neveste najkrajšie. Jej portfólio by malo byť teda rôznorodé,“ hovorí make-up artistka Lucia Lussi Šenková. Informujte sa aj o tom, ako artistka pracuje, či má za sebou viac svadieb, resp. na aký druh mejkapu sa zameriava. Je výhodou, ak je multifunkčná a okrem mejkapu vám vie vyčarovať aj krásny svadobný účes. Ušetrí vám to more času.

SEZÓNA

Ak si nedáte dostatočnú časovú rezervu, je veľmi náročné organizovať svadbu v sezóne, to znamená od mája do septembra a predovšetkým v letných mesiacoch. Obľúbené kapely a vychýrení fotograf sú už v januári beznádejne vybookovaní na júlové či augustové termíny. To isté platí o najvychýrenejších lokalitách, predovšetkým v okolí Bratislavy. Naopak, svadba mimo sezóny sa organizuje hravejšie a ľahšie. Vtedy dokážete zohnať dídžeja, výzdobu či šaty aj za pár týž- dňov. A niekedy možno aj ekonomickejšie.

ŠKOLA VARENIA

Trendom pri bohatších (ale nielen tých) svadbách je súkromný kuchár. Svadobné menu tak nepripravuje hotel, reštaurácia ani cateringová firma. „Mladomanželia ma neraz oslovili, aby som im pomohol pripraviť svadobnú hostinu. Chcú ju mať u seba v záhrade, majú určitú predstavu alebo vlastné ingrediencie – napríklad pestujú svoju zeleninu alebo chovajú vlastné prasiatka. A mojou úlohou je pripraviť v spolupráci s nimi slávnostné menu. Dá sa povedať, že im požičiam svoje ruky a skúsenosti,“ hovorí šéfkuchár Daniel Karas z reštaurácie La Vita Ristorante. Varenie je bodom programu, hostia sa napríklad učia grilovať. Nejde už o klasickú hostinu, ale o zážitok všetkých zmyslov. Okrem  toho sa dá na tom aj dosť ušetriť. A hlavne – viete, čo jete.

VÝSLUŽKA

Tradícia výslužiek je u nás stále živá. Očakávajú ju babičky aj mamičky a zväčša sa rieši formou koláčov naaranžovaných do pekných, dizajnových škatuliek s logom mladomanželov. Alebo skrátka len do škatuliek. Niekde mladomanželia pridajú ku koláčom aj fľašu vína alebo namiesto koláčov siahnu po originálnejšom darčeku. „Mali sme novomanželov, ktorí hostí obdarovali mydielkami s ich iniciálkami. Alebo dámy náhrdelníkmi a pánov náramkami. Tu môžete naozaj popustiť uzdu fantázii,“ hovorí Natália Mayerová z Lovely Day.

VÝZDOBA

Chýbať jednoznačne nesmú kvety, sviečky a množstvo malých detailov. „Výzdoba na stole by mala byť krásna, ale zároveň praktická. Darmo zaplníte stôl svietnikmi a kvetmi, keď si hosť nebude mať kam položiť pohár. Tiež treba dbať na to, aby si všetci pri stole videli do tváre, čiže dávať aranžmány buď nízke, alebo vysoké nad zorným uhlom hostí. Malý darček v podobe bonbónika či upomienkového predmetu hostí zakaždým poteší. A ak si nájdu pri tanieri vytlačenú menu kartu, prípadne aj program, dáva im to pocit výnimočnosti,“ hovorí Veronika Sameková z Ambientes. Ak chcete mať výzdobu naozaj originálnu a niečím sa odlíšiť, sledujte zahraničné blogy. Sú nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie.

ZASADACÍ PORIADOK

Najdôležitejšia je atmosféra na svadbe. A tú tvoria ľudia. Ako však zladiť zasadací poriadok, aby sedeli spolu ľudia „na jednej vlne“, nikto sa neurazil a ostala zachovaná etiketa? Nuž, toto býva jedna z najchúlostivejších svadobných otázok. Netreba sa však nechať znechutiť. Platí tu rovnica: čím váženejšia osoba, tým bližšie k neveste a ženíchovi. Odborníci odporúčajú okrúhle stoly. Nikto nie je uprednostňovaný ani zanedbávaný a lepšie sa komunikuje.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/svadobna-abeceda, menuAlias = svadobna-abeceda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 09:41