pexels.com
StoryEditor

Veľká svadobná abeceda – 3. časť. Alebo čo by mala vedieť nastávajúca nevesta

09.05.2017, 12:00
Životný štýl
Plánujete svadbu? Tak vám s ňou pomôžeme! Ale keďže je toho naozaj veľa, na čo nemôžete zabudnúť, budeme vám to dávkovať postupne...Tak si zapisujte!

Prinášame vám rady od svadobných profíkov, aby bol váš deň D skutočne nezabudnuteľný!

KYTICA

Zvyknuté sme skôr na živé kvety, no do módy prichádzajú aj látkové kytice. Záleží na neveste, čo si vyberie. Ak si vyberiete živé kvety, mali by ste dávať pozor na sezónnosť a nepýtať si napríklad slnečnice v zime... „Na jar radi využívame ranunculus a anemónie, pivónie, v lete okrem hortenzií a dálií rôzne druhy poľných kvietkov a bylín, ktoré spolu vytvárajú dojem práve natrhanej lúčnej kytice. Na jeseň a v zime sú nesmrteľnou klasikou ruže,“ hovorí Veronika Sameková zo štúdia Ambientes. A čo ak chcem byť originálna, a nie klasická? „Trendom sú veľké kytice, padavé, viazané v štýle nedbalej elegancie, plné zelene, popínavých halúzok, bobuľovín a podobne. Do takejto kytice stačí zakomponovať menej kvetov, prípadne jeden výrazný prvok, ako je napríklad sukulent, makovice alebo kvet zvaný protea, ktorý je v súčasnosti v kurze.“

KOMUNIKÁCIA

Veľa sa pýtajte a nebojte sa žiadať za svoje peniaze to, čo vám patrí. Ak nie sú k vám ústretoví pri dohadovaní, asi nebudú ani pri realizácii. „Oblečenie personálu treba spresniť už pri rozhovore. Musí byť upravený, voňavý a čistý. Dohodnite si – na oboch stranách – ,styčných dôstojníkov‘, ktorí budú na svadobnej hostine spolu komunikovať a riešiť prípadné problémy. Potom sa nestane, že sa hostia budú obracať s otázkami a sťažnosťami na vás, ale budú ich riešiť s vami určenou zodpovednou osobou. Obaja ,styční dôstojníci‘ by mali byť, samozrejme, triezvi až do konca,“ hovorí Ladislav Polák.

LÍČENIE

Ak ste s konkrétnou vizážistkou ešte skúsenosť nemali, je veľmi dôležitá predsvadobná skúška mejkapu. Vizážistka sa pri nej oboznámi s tým, ako reaguje vaša pleť a čo sa vám najviac hodí. Prípadne vám odporučí nejaké kroky, ktoré do svadby zlepšia kvalitu pleti, aby ste boli na svadbu stopercentne pripravená. Skúška slúži aj na to, aby ste mali predstavu, ako sa budete vo svoj deň D cítiť. Hlavne, ak nie ste na mejkap podobného charakteru zvyknutá.

MIESTO SVADBY

Klasikou je kostol alebo matričný úrad a následne hostina v reštaurácii či hoteli. Zvoliť si môžete aj kaštieľ, zámok či dokonca stodolu. Jedna sa nachádza 30 minút jazdy autom od Bratislavy. „Trendy posledných rokov čím ďalej, tým viac ,vyháňajú‘ svadobčanov do exteriéru, ukazujú im možnosti, ako zmeniť myslenie a zameniť klasické a uniformné sály za menej formálne, ale o to krajšie priestory,“ hovorí Petra Wolfert, zakladateľka projektu Svadba v stodole. „V hlave som niekoľko rokov nosila predstavu, ako pôjde nevesta bosá povedať áno, ako budú svadobčania tancovať pod hviezdami, všetci sa budú cítiť uvoľnene. Keď som uvidela túto stodolu, vedela som, že je to presne to, čo som podvedome hľadala.“ No ak chcete svoje áno povedať neformálne mimo Slovenska, obľube sa tešia aj svadby v zahraničí. Čo takto Chorvátsko? Alebo radšej Las Vegas, Bali či dokonca Karibik? Možnosti sú takmer neobmedzené.

OBRÚČKY

„Tento rok prevláda jednoduchosť, minimalizmus, dôraz na detail a nejaký zaujímavý prvok na šperku, nič gýčové,“ hovorí Juraj Kobza, majiteľ trenčianskeho zlatníctva Kamea. Cena svadobných obrúčok závisí od ich šírky. „Dvestoeurové svadobné obrúčky nie sú kvalitou horšie, sú iba užšie. Sú, samozrejme, páry, ktorým vyhovujú práve také. Ak sa šplhajú obrúčky do závratných, niekoľkotisíceurových súm, ide väčšinou o široké svadobné obrúčky s diamantmi, prípadne o platinové svadobné obrúčky.“ Pri výbere je potrebné hľadať praktickosť. „Je dôležité, aby pohodlne sedeli, netlačili, nevyčnievali, nemali ostré hrany a podobne. Keďže sú skutočne dôležitým šperkom, odporúčame uprednostniť zlato a platinu pred striebrom, volfrámom a titánom,“ radí Juraj Kobza. Najlepšia je pri výbere osobná návšteva, pretože je dôležité, ako obrúčka vyzerá na konkrétnej ruke a zmeria sa presná veľkosť prstov.

PROGRAM

Zvykom u nás začína byť tzv. coctail hour alebo prelomenie ľadov. Je to čas pred slávnostnou večerou, po skončení obradu a väčšinou sa odohráva vonku, na terase či v záhrade reštaurácie, hotela alebo kaštieľa, kde je pripravená hostina a zábava. Hostia si pripíjajú na novomanželov, navzájom sa zoznámia a prelomia ľady. Často sa práve v tomto bode odohrávajú aj naše tradičné zvyky – rozbíjanie taniera či prenášanie nevesty cez prah. Zažitou klasikou je novomanželský tanec, krájanie torty a rôzne súťaže a hry, ktoré bývajú orientované hlavne na novomanželov. Otázky v kvízoch sa týkajú ich detstva či vzťahu. Vracajú sa staré tradície ako čepčenie, venčekový tanec, hádzanie kytice. Je iba na vás, aké zvyky sú vám sympatické.

RÓBA

Svadobné šaty sú základom každej nevesty. My sme sa pri ich výbere riadili hlavne pocitom. „Pri výbere šiat naozaj dajte na vnútorný pocit a očarenie. Skúste niekoľko typov modelov, hýbte sa v nich, skúšajte ich aj s doplnkami a výber potom oslávte s mamou či kamoškou pri dobrom jedle a vínku. Nech je na čo pamätať,“ radí Jana Polčová Bočáková, majiteľka Zoya Wedding Center. Pri výbere salóna si určite všimnite, či má krajčírsku dielňu. „Aj keď vám šaty sadnú, krajčírka potrebuje ďalších niekoľko hodín na skrátenie a vypnutie vlečky a drobné nedostatky upravuje už priamo na neveste. V prípade, že je krajčírka externá, máte problém. A veľký,“ upozorňuje Jana Polčová Bočáková. A čo popolnočná róba? „Nebojte sa ísť do bielej. Vyberte si jednoduchý padavý model, ktorý bude ľahký a vzdušný, zoberte pár živých kvetov z kytíc, ktoré ste dostali, dajte ich do vlasov a budete očarujúco neprehliadnuteľná.“

ROZLÚČKA SO SLOBODOU

Mala by odrážať osobnosť nevesty, to, čo má rada. „Väčšina rozlúčok so slobodou býva vo forme jednej veľkej párty, no ak nevesta preferuje pokojnejšie prostredie a popíjanie vínka v uzavretých priestoroch, vieme zabezpečiť aj to,“ hovoria Terka a Andrea z Madelaine. Čo však s tým, keď sa moje družičky poznajú len zbežne? „Môžete ich zblížiť napríklad na spoločnom kurze varenia, na bowlingu či vo wellness.“ A akých chýb sa vyvarovať? „Hlavne to neprežeňte s alkoholom. Niekedy tak vznikajú nepríjemné situácie.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:58