pixabay.com
StoryEditor

Veľká svadobná abeceda – 2. časť. Alebo čo by mala vedieť nastávajúca nevesta

30.04.2017, 16:00
Svadobná abeceda
Plánujete svadbu? Tak vám s ňou pomôžeme! Ale keďže je toho naozaj veľa, na čo nemôžete zabudnúť, budeme vám to dávkovať postupne...Tak si zapisujte!

Prinášame vám rady od svadobných profíkov, aby bol váš deň D skutočne nezabudnuteľný!

FOTO

Ak vám stačí pár pekných záberov, nájdete aj fotografa za 200 eur. Profesionál, ktorý sa foteniu venuje na plný úväzok, stojí okolo 1 000 eur. Za 500 – 600 eur vám však svadbu nafotí aj poloprofík, ktorý sa tomu venuje popri práci a vie, čo robí. A prečo si fotografi pýtajú tak veľa? „Nafotením celého svadobného dňa sa moja práca nekončí. Čakajú ma totiž ešte dni presedené za počítačom pri úprave fotografií. Nehovoriac o tom, že kvalitná fotografická výbava tiež nie je práve najlacnejšia,“ približuje Ivan Hanko z Hankofoto. Pohrabte sa v portfóliu fotografov na Facebooku či internetových stránkach a sledujte, ako dokážu zachytiť atmosféru svadobného dňa. A nezabudnite sa s tým vaším pred svadobným dňom aj stretnúť. Prejdite si požiadavky, očakávania, ponuku, portfólio.

GASTRO PRAVIDLÁ

Hoci máte skvelé menu, priestory s úžasnou atmosférou, svadobná hostina dokáže pohorieť aj na takej „drobnosti“, že vás obsluhuje primálo čašníkov. „Ak máte 40 hostí usadených pri stoloch v tvare U a obsluhujú vás dvaja čašníci, zabudnite na kvalitnú obsluhu a teplé jedlo. Radšej voľte servis polievky a hlavného chodu na misách, ukladaných v strede stolov. Polievku jednoznačne treba servírovať z terín,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák a prízvukuje, aby ste rozhodne trvali na informáciách, koľko čašníkov vás bude obsluhovať a koľko bude za barom. „Dajte si urobiť tasting menu od kuchára, ktorý bude variť aj na svadbe. Bežne sa stáva, že skladbu jedál navrhne a ich ochutnávku pripraví šéfkuchár, no v čase svadby je na dovolenke a jedlo namiesto neho varí mladý kolega v zácviku!“

GRAFIKA

V súčasnosti je trendom, že celá svadba sa nesie v jednej téme, farebných kombináciách a grafike. Kvetinová výzdoba ladí s tortou, so sladkým bufetom, šatami hostesiek či zasadacím poriadkom. „Svadobné oznámenie, pozvánka na hostinu, menovky na stoloch, menu, papierové obrúsky či škatuľky na výslužku majú nielen rovnakú farebnú kombináciu, ale napríklad aj logo – iniciály mladomanželov či nejaký symbol. Môžete napríklad svoje iniciály zasadiť zlatými písmenami do kombinácie bielej a púdrovoružovej, a tie mať všade vrátane výslužky. Vyzerá to veľmi efektne,“ hovorí svadobná agentka Natália Mayerová.

CHILL

Udomácňuje sa u nás zvyk trojdňových svadieb. Svadba netrvá jeden deň, ale rovno tri! Už v piatok popoludní rodina oboch snúbencov spolu neformálne povečeria v úzkom kruhu do 20 – 25 ľudí. V sobotu sa odohráva deň D, slávnostný obrad a hostina pre všetkých hostí. A v nedeľu býva takzvaný brunch, spojenie raňajok s obedom, keď všetci oddychujú, bilancujú sobotňajší deň a popoludní sa lúčia. Niekedy deň pred veľkým dňom využije nevesta pre seba. Už nič neorganizuje, nestresuje sa, ale oddychuje. Dopraje si masáž, manikúru, dobrú večeru s fľašou vína a kamarátkami. 

INFO NA OZNÁMENÍ

Určite nesmú chýbať mená nevesty a ženícha, dátum, čas a miesto obradu, pre hostí pozvaných na hostinu aj názov a adresa daného zariadenia. „Pomerne často sa stretávame s informáciou v súvislosti so svadobnými darmi v podobe obálky s dobrovoľným príspevkom, čo je podľa môjho názoru nenásilná a praktická forma, ako nedostať tri mixéry,“ usmieva sa Veronika Sameková zo svadobného a dekoračného štúdia Ambientes. Obľube sa tešia aj personalizované webové stránky, pripravené na mieru pre každý svadobný pár. „Môžete tak svojim hosťom poskytnúť neobmedzene veľa informácií a ich obsah priebežne aktualizovať. Výhodou je ľahká evidencia účasti na hostine či rozdelenie svadobných darov.“ Po svadbe ju môžete využiť ako album so svadobnými fotografiami či s odkazmi od hostí.

JEDLO

Ktoré jedlá sú zabijakom slávnostnej hostiny? „Nie sú vhodné ingrediencie ako cesnak, cibuľa, huby – veľa ľudí ich skrátka nejedáva. A strukoviny – fazuľa, bôb a podobne. Vieme prečo. Nemám dobré skúsenosti ani s mäsom s ovocím (rezeň s ananásom) či s vyprážanými rezňami v rámci hostiny. Ani ryby sa nehodia ako hlavný chod, skôr ako predjedlo,“ hovorí gastro odborník Ladislav Polák. Dodáva, že hlavný chod by mal pozostávať z pečeného, resp. duseného mäsa, kde máte množstvo možností, čo sa týka tvaru (plátok, roláda, šatôčka) a dá sa servírovať so šťavou, ktorá podčiarkne jeho chuť, dodá mu rôznorodosť a najmä udrží mäso čerstvé a teplé. „Ryžu skôr s kukuricou, bylinkami či hráškom. A servírovať hranolčeky pre 30 a viac ľudí je tiež harakiri, skôr sa hodí zemiaková kaša, opekané či francúzske zemiaky.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/svadobna-abeceda, menuAlias = svadobna-abeceda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:34