Aj vás poriadne hnevá, keď vám ostáva uvarený bielok na škrupinke a vajíčko sa nedá ľahko ošúpať? Alebo že naopak škrupinka počas varenia popraská? Držte sa týchto rád a budete špecialistom vo varení vajíčok.
Na čerstvosti záleží
Iste sa aj vy potešíte z čerstvých domácich vajec. Na praženicu či do koláčov sú ideálne, no s varením to už také jednoznačné nie je. Škrupinka na čerstvých vajíčkach je príliš tvrdá a aj preto sa oveľa ťažšie tieto vajíčka šúpu. Uvarený bielok ostáva na vnútornej strane škrupinky a vajíčko má ďaleko od tvaru, ktorý by ste očakávali. Niekedy máte viac odpadu, než vajíčka.
Pripravte ho
Aby škrupinka počas varenia nepopraskala a vajíčko sa ľahko šúpalo je nutné, aby ste vajíčka vybrali z chladničky aspoň 15 – 30 minút predtým, než ich idete variť. Kľúčové v tomto prípade je, že vajíčko bude mať izbovú teplotu, vďaka čomu sa oveľa lepšie uvarí. Tento trik používajte aj pri pečení, či šľahaní bielkov.