Čerstvé vajíčka sa šúpu oveľa horšie, než tie, ktoré už majú pár dní.Shutterstock
StoryEditor

Uvarte dokonalé vajíčka vďaka týmto trikom. Záleží na množstve vody, aj ich teplote

07.10.2024, 08:00
Recepty a tipy

Vajíčka patria k základným potravinám, ktoré vám väčšinou nikdy nechýbajú v chladničke. Hoci sa o ich prínose pre zdravie často diskutuje, pravda je, že bez nich si fungovanie a varenie v kuchyni viete len veľmi ťažko predstaviť. Ale ako ich uvariť tak, aby boli dokonalé? Závisí od čerstvosti, no nie len od toho.

Aj vás poriadne hnevá, keď vám ostáva uvarený bielok na škrupinke a vajíčko sa nedá ľahko ošúpať? Alebo že naopak škrupinka počas varenia popraská? Držte sa týchto rád a budete špecialistom vo varení vajíčok.

Na čerstvosti záleží

Iste sa aj vy potešíte z čerstvých domácich vajec. Na praženicu či do koláčov sú ideálne, no s varením to už také jednoznačné nie je. Škrupinka na čerstvých vajíčkach  je príliš tvrdá a aj preto sa oveľa ťažšie tieto vajíčka šúpu. Uvarený bielok ostáva na vnútornej strane škrupinky a vajíčko má ďaleko od tvaru, ktorý by ste očakávali. Niekedy máte viac odpadu, než vajíčka.

Pripravte ho

Aby škrupinka počas varenia nepopraskala a vajíčko sa ľahko šúpalo je nutné, aby ste vajíčka vybrali z chladničky aspoň 15 – 30 minút predtým, než ich idete variť. Kľúčové v tomto prípade je, že vajíčko bude mať izbovú teplotu, vďaka čomu sa oveľa lepšie uvarí. Tento trik používajte aj pri pečení, či šľahaní bielkov.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. december 2024 13:01