Čerstvé vajíčka sa šúpu oveľa horšie, než tie, ktoré už majú pár dní.Shutterstock
StoryEditor

Uvarte dokonalé vajíčka vďaka týmto trikom. Záleží na množstve vody, aj ich teplote

07.10.2024, 08:00
Recepty a tipy

Vajíčka patria k základným potravinám, ktoré vám väčšinou nikdy nechýbajú v chladničke. Hoci sa o ich prínose pre zdravie často diskutuje, pravda je, že bez nich si fungovanie a varenie v kuchyni viete len veľmi ťažko predstaviť. Ale ako ich uvariť tak, aby boli dokonalé? Závisí od čerstvosti, no nie len od toho.

Varenie

A v čom vajíčko variť? Ak bude vajíčok viacero, uistite sa, že majú dostatok miesta a sú všetky ponorené. Za popraskanými vajíčkami môže byť práve nedostatok vody v hrnci, alebo to, že sa jedno o druhé odierajú. A nezabudnite dať do vody soľ, alebo ocot. Tento trik starých mám rozhodne funguje. 

image

Vajíčka musia mať v hrnci dostatok vody aj miesta.

Shutterstock

Tik tak

Dĺžku varenia nepodceňujte. Ak si želáte mať vajíčko na tvrdo, varte ho maximálne 10 minút od chvíle, ako začala vrieť voda. A to je ďalšia z vecí, ktorú by ste nemali podceňovať. Vajíčka vkladajte vždy do studenej vody. Ak máte radi vajíčko s úplne tekutým žĺtkom, stačiť mu bude 5 minút vo vriacej vode. Sedem minút varte vajíčko vtedy, ak ho chcete na hniličku. 

Na záver

Po odstavení vajíčka ihneď sceďte z horúcej vody a zalejte ich studenou vodou, do ktorej prípadne môžete hodiť aj pár kociek ľadu. Práve vďaka tomuto zachladeniu sa budú vajíčka dobre šúpať.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. december 2024 20:25