Raňajky sú základ dňa. Dajte si na ich príprave zále6ať.dreamstime
StoryEditor

Chutné, diétne a plné bielkovín. Toto sú raňajky ktoré rozhodne musíte vyskúšať

22.04.2023, 14:00
Recepty a tipy

Raňajky sú základ dňa. No nie sú raňajky ako raňajky. Chutné sladké pečivo vás síce zasýti, no o výživovej hodnote nemôže byť ani reč. Práve preto by ste mali staviť na raňajky ktoré sú nie len chutné, ale aj vyvážené a navyše plné bielkovín ktoré by vo vašej strave nemali chýbať.

Bielkoviny vás zasýtia, udržia hormonálnu rovnováhu a tiež optimálnu hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu nebudete mať návaly hladu ani chuť na sladké. A aj vaša váha bude pod kontrolou.

Omeleta s hráškom

Ak máte radi slané raňajky a obľubujete vajíčka, potom si behom niekoľkých minút môžete pripraviť chutnú omeletu. Takéto raňajky sú ideálnymi aj v prípade, že sa snažíte zhodiť pár kíl. Najmä ak si k nej dáte namiesto pečiva poriadnu dávku zeleniny. Na teflónovú panvicu dajte menšie množstvo olivového oleja a hrsť mrazeného hrášku. Chvíľku restujte a pridajte tri vajíčka, ktoré si rozšľaháte v miske s dvoma lyžicami mlieka, soľou, korením a štipkou červenej mletej papriky. Znížte teplotu a pomaly omeletu pečte. Ešte kým nie sú vajíčka úplne prepečené, posypte vrch nastrúhaným parmezánom a zakryte pokrievkou asi na 3 – 5 minút, aby boli vajíčka úplne upečené.

image

Omeleta aj praženica sú nie len chutné, ale aj plné bielkovín.

dreamstime

Banánové lievance

Diétne, zdravé, chutné a plné bielkovín. Presne také sú banánové lievance. Ich príprava vám nezaberie viac ako 10 minút a garantujeme, že na klasické lievance si ani nespomeniete. Ideálny čas na prípravu týchto lievancov je vtedy, keď sa vám nahromadia banány a nestihnete ich skonzumovať predtým, než zmäknú. Na dva banány pridajte tri vajíčka s zmixujte ich v mixéri, prípadne banán dôkladne pretlačte vidličkou a zmiešajte s vajíčkom. Pridajte lyžicu mletých ovsených vločiek a na rozpálenej panvici robte malé lievance. Opekajte ich z oboch strán. Kým sa lievance pečú, pripravte si tvarohovú plnku ktorá s k týmto lievancom dokonale hodí. Päť lyžíc tvarohu zmiešajte s lyžicou gréckeho jogurtu a s medom, prípadne s niekoľkými kvapkami stévie. Opäť poriadne premiešajte a podávajte na lievancoch. Vrch ozdobte čučoriedkami, malinami či jahodami.

image

Na banánové lievance spotrebujte mäkké prezreté banány.

pexels
Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. december 2024 09:11