Pripravte si karfiol na zdravý spôsob.dreamstime
StoryEditor

Karfiolová pizza, halušky aj ryža. Pripravte si karfiol inak ako ste boli zvyknuté

19.04.2023, 10:00
Recepty a tipy

Ak máte snahu o zdravšie stravovanie, mali by ste dať niekedy priestor aj jedlám a kombináciám, ktoré sa vám na prvý pohľad nemusia až tak pozdávať. Jednou zo zeleniny z ktorej sa dá pripraviť množstvo zaujímavých no aj zdravých pokrmov je aj karfiol. Dajte mu šancu a vymeňte jeho klasické vyprážanie za oveľa zdravšiu prípravu.

Karfiolová pizza, halušky či ryža vás prekvapia nie len svojou chuťou, ale aj nenáročnou prípravou.

Karfiolové halušky

Aj vy máte radi bryndzové halušky, no veľmi dobre viete, že takáto kalorická bomba a chudnutie teda vôbec nejdú dokopy? Nevzdávajte sa svojich obľúbených pokrmov len preto, že sa z nich priberá. Stačí vymeniť pár ingrediencií a zdravé a chutné jedlo vykúzlite za pár minút. Karfiol si poriadne umyte a rozoberte na čo najmenšie ružičky, aby skutočne pripomínali halušky. Do väčšej misky dajte lyžicu olivového oleja, dva strúčiky cesnaku, soľ, korenie a mletú červenú papriku. Zmes premiešajte a pridajte do nej karfiol, ktorý v nej poriadne obalíte. Takto namarinovaný karfiol dajte na plech na pečenie vystlaný papierom a pečte do zlatista zhruba 25 minút pri teplote 180°Celzia. Pokojne ho počas pečenia jemne poobracajte a na konci zapnite na rúre funkciu grilovania, aby bol upečený do chrumkava. Kým sa karfiol pečie, nakrájajte si na drobno tempeh a opečte ho na suchej panvici, prípadne na ňu pridajte pár kvapiek oleja. Keď budete mať karfiol upečený, servírujte spolu s vašou obľúbenou bryndzou, alebo balkánskym syrom, opečeným temephom a na jemno nakrájanou jarnou cibuľku, alebo pažítkou.

image

Pečený karfiol chutí fantasticky.

dreamstime

Karfiolová ryža

Ak sa snažíte vyhýbať sa prílohám, alebo namiesto klasiky v podobe ryže, cestovín či zemiakov volíte radšej zeleninu, potom by ste mali dať šancu aj prílohe v podobe karfiolovej ryže. Jej prípravu zvládne každý a chutí fantasticky tak k mäsu ako aj v kombinácii s inými druhmi zeleniny. Karfiol si v mixéri s nožmi nasekajte na jemno, alebo ho pokojne môžete nakrájať či nastrúhať na klasickom strúhadle. Na panvicu si dajte trošku kvalitného olivového oleja a na drobno nakrájaný karfiol chvíľku opekajte. Zalejte troškou vody, tak aby bola len na dne hrnca a pridajte soľ, korenie, kurkumu, prípadne bylinky ktoré máte radi. Varte na slabšej teplote zhruba 5 – 10 minút.

image

Karfiolová ryža je skvelá príloha napríklad aj k mäsu.

dreamstime

Karfiolová pizza

Aj v prípade karfiolovej pizze by ste si v prvom rade mali karfiol nastrúhať úplne na jemno, no predtým si ho aspoň 10 minút povarte rozobratý na väčšie ružičky. Preložte karfiol do sitka a nechajte ho odkvapkať. Následne ho dajte do misky, pridajte dve celé vajíčka a na jeden menší karfiol použite asi 50 gramov ľubovoľného syra, soľ, korenie. Z týchto ingrediencií pripravte cesto, ktoré budete piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 15 minút. Po uplynutí tohto času poukladajte na vaše poloupečenú pizzu ingrediencie podľa vašich preferencií a pečte ďalších pár minút kým nebude pizza upečená do zlatista.

image

Karfiolovú pizzu môžete jesť bez výčitiek.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 06:50