Môžete si pripraviť pizzu, z ktorej nepriberiete.pexels
StoryEditor

Aj pizza môže byť fit. Pripravte si zdravé cestá a doprajte si ju bez výčitiek

15.05.2022, 18:00
Recepty a tipy

Zdravo žiť a stravovať sa ešte neznamená, že sa musíte vzdať všetkého, čo máte rady. Práve naopak. Zdravé stravovanie sa musí stať vašim životným štýlom, aby bolo dlhodobo udržateľné. Preto je nevyhnutné nájsť alternatívy, ktoré vám nahradia všetko to, na čo ste boli zvyknuté a čo máte rady.

Takým jedlom je aj talianska špecialita - pizza. Avšak pizza, akú bežne konzumujeme, nejde ruka v ruke so štíhlou postavou. Nemusíte sa jej však definitívne zrieknuť. Len ju začnite robiť zdravšie a pochutnávajte si na nej bez výčitiek.

Cesto z karfiolu

Túto pizzu si zamilujete. Nielen vďaka jej chuti, ale predovšetkým preto, že nezanechá na vašej postave žiadne stopy. Je totiž nízkosacharidová a navyše aj bezlepková. Jej príprava je jednoduchá a rýchla. Väčší karfiol rozoberte na ružičky, ktoré krátko povarte v osolenej vode. Mäkký karfiol rozmixujte a pridajte tri celé vajíčka, tri lyžice ľanových semienok, alebo psylia, ktoré cesto zlepia dokopy, a tiež lyžicu olivového oleja. Takto pripravené cesto natrite na plech vystlaný papierom na pečenie a obložte si pizzu podľa vlastnej chuti. Pečte na 200 stupňoch do zlatista.

Batatová pizza

Bataty sa v našej kuchyni vyskytujú čoraz častejšie. Sú obľúbenou zeleninou nielen pre ich chuť, ale tiež preto, že sú nabité vitamínmi, sú ľahšie stráviteľné a v neposlednom rade obsahujú aj menej kalórii. Na pizzu budete potrebovať jeden väčší batát, ktorý si vopred uvaríte. Po uvarení batát rozmixujte, alebo pretlačte a pridajte k nemu špaldovú alebo pohánkovú múku podľa potreby tak, aby ste získali kompaktné cesto. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Ak pridáte do cesta strúčik cesnaku, potlačíte sladkastú chuť batátov. Cesto dajte na plech a pečte rovnako, ako v predošlom prípade.

Tuniaková pizza

Ak potrebujete počas dňa doplniť bielkoviny, tak práve vďaka tejto pochúťke s tým nebudete mať žiadny problém. Pripravte si konzervu tuniaka vo vlastnej šťave – tú zlejte a tuniaka rozmixujte spolu s vajíčkom, dosoľte podľa chuti. A postup už poznáte. Doplniť o ingrediencie, ktoré máte radi, na plech, do rúry a piecť zhruba 20 minút, kým nebude cesto zlatisté.

Tvarohová pizza

Opäť mega dávka proteínov. Ideálny obed či rýchla večera. Do 250 gramov jemného tvarohu pridajte 100 gramov jemných ovsených vločiek. Ak nemáte, môžete si ich pomlieť. Cesto dochuťte podľa svojich preferencií, pokojne pridajte okrem soli a korenia aj rascu, alebo nasekané bylinky. Pečte najskôr cesto samostatne na 200 stupňoch a až keď vidíte, že chytá zlatistý nádych, vyberte ho a pridajte ľubovoľnú oblohu. A dajte ešte na pár minút zapiecť.

Cuketová pizza

Najmä počas leta, keď je cukety viac než dosť, treba túto sezónnu zeleninu využiť na 100%. Nielenže je výživná, ale má aj veľmi málo kalórii, takže bez obáv môžete jesť takúto pizzu každý deň a nepodpíše sa to na vašej postave. Nastrúhanú cuketu nechajte chvíľu odstáť, aby pustila vodu, ktorú následne poriadne „vyžmýkajte“. Pridajte dve vajíčka, 100 gramov syra, soľ a všetko spolu poriadne premiešajte. Naneste na papier na pečenie a pečte pri 200 stupňoch, kým cesto nezačne pekne rozvoniavať.

Samozrejme, že si môžeme občas dopriať aj tú fantastickú taliansku pizzu. Je však fajn mať pestrý jedálniček a pripraviť si občas klasiku v netradičnom a hlavne oveľa zdravšom šate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:45