Chutné plnky a vajíčka sú skvelá kombinácia.dreamstime
StoryEditor

Vajíčka na tvrdo počas Veľkej noci nesmú chýbať. Vďaka týmto ingredienciám im dáte jarný vzhľad a očaríte aj svojich hostí

06.04.2023, 02:00
Recepty a tipy

Vajíčka patria neodmysliteľne k Veľkej noci a nie len tie čokoládové či krásne maľované. Ak chcete svojich hostí očariť a to nie len počas sviatkov, pripravte vajíčka na spôsoby, ktoré určite stoja za to.

Varené vajíčka sú obľúbeným pokrmom. Ich prípravu zvládne každý a to behom pár minút. Čo tak im však aspoň na sviatky dopriať trošku iný vzhľad?

Oblečené do ružova

Nie len vajíčka, ale aj farby patria k Veľkej noci a jari. Čo tak teda aj tejto potravine dopriať jarný zovňajšok? Čo by ste povedali na ružové vajíčka? Ich príprava je absolútne jednoduchá. Akurát budete potrebovať aspoň pár hodín. Vajíčka totiž musíte naložiť do cviklovej šťavy, ideálne aspoň cez noc. Cviklu uvarte do mäkka, preložte ju do vyššej nádoby, rozmixujte a pridajte dve polievkové lyžice octu. Zatiaľ si uvarte vajíčka na tvrdo. Nechajte ich vychladnúť a zbavte škrupinky. Vajíčka opláchnite a ponorte do rozmixovanej cvikly na niekoľko hodín. Na druhý deň budú mať krásnu ružovú farbu. Takto pripraviť môžete aj prepeličie vajíčka, ktorým ružová farba naozaj pristane. Ak máte zaváranú cviklu, ponorte vajíčka do vody z nej. Zafarbí ich rovnako intenzívne.

image

Ružové vajíčka získate marinovaním v cviklovej šťave.

dreamstime

Zelené vajíčka

Ružová a zelená je skvelá kombinácia. Tak prečo ju nepreniesť aj na tanier? Rovnako ako ružové vajíčka si ich môžete pripraviť aj v zelenej verzii. Na túto pochúťku budete potrebovať dve veľké hrste čerstvého špenátu, ktorý rozmixujete s troškou vody a octu. Ocot v tomto prípade farbu zafixuje. Opäť stačí nechať ich ponorené vo vyššom, napríklad zaváraninovom pohári aspoň cez noc. Ráno vajíčka vyberte, opláchnite a servírujte. Alebo im doprajte cviklovú plnku. Budete potrebovať žĺtka z vajíčok, ktoré ste marinovali. Pomocou vidličiek ich pretlačte, pridajte 50 gramov čerstvého roztierateľného syra, jednu menšiu uvarenú cviklu, ktorú nastrúhate na jemno a jednu nakrájanú jarnú cibuľku. Všetko zmiešajte, ochuťte soľou, korením a troškou citrónovej šťavy. Vajíčka naplňte pomocou cukrárskeho vrecka, nechajte zachladiť a môžete podávať.

Vajíčka s bryndzou

V tomto prípade doprajeme vajíčkam pár lahodných ingrediencií, ktoré z nich urobia skvelú pochúťku. Vajíčka uvarte na tvrdo, ošúpte, opláchnite a prerežte na polovicu. Následne vyberte žĺtka a dajte ich do misky. Na žĺtka z desiatich vajíčok budete potrebovať 50 gramov bryndze, veľkú lyžicu masla izbovej teploty, trošku červenej papriky a na drobno nasekanú pažítku. Všetky ingrediencie spolu premiešajte ručným mixérom. Náplň následne dajte do vrecúška na zdobenie a pomocou ozdobnej špičky ňou plňte vajíčka. Plnkou rozhodne nešetrite. Vajíčka na záver posypte na drobno nakrájanou reďkovkou. Ak vám nejaká plnka ostane, pokojne ju použite na jednohubky.

image

Vajíčka s bryndzou budú chutiť aj vašim hosťom.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 05:03