Vajíčka nie sú ani zďaleka také nenahraditeľné.pexels
StoryEditor

Vajíčka nie sú ani zďaleka také nenahraditeľné, ako si myslíte. Použite namiesto nich tieto suroviny

25.02.2023, 15:00
Recepty a tipy

Ak ste sa náhodou tento rok rozhodli absolvovať veganuár tak iste viete, že niektoré živočíšne potraviny sa dajú nahradiť len veľmi ťažko. No nič nie je nemožné a aj takú potravinu, akou sú napríklad vajíčka viete nahradiť pomerne jednoducho. A to aj v koláčoch.

Vajíčka sú síce zdravé, no pokiaľ by ste ich konzumovali príliš často a vo väčšom množstve, môže to mať aj negatívne účinky. Najmä, ak napríklad trpíte zvýšeným cholesterolom.

Plnky bez vajíčok

Ak si myslíte, že bez vajíčok už nikdy nič neupečiete, ste na omyle. Aj krémy do koláčov, do ktorých bežne používate vajíčka viete zvládnuť bez nich. Ak majú mať vajíčka v tomto prípade funkciu krém spojiť, môžete namiesto nich pokojne použiť arašidové maslo. Už tri lyžice z neho nahradia jedno vajíčko. Rovnako tak je skvelou pomôckou aj želatína. Môžete samozrejme zvoliť aj tú rastlinnú. Jedna porcia nahradí rovno tri vajíčka. Mimochodom, plnka bude fantasticky chutiť či držať pokope aj vďaka rozpučenému banánu, ktorý do nej primiešate.

Cesto bez vajec

A pri pečení ešte chvíľu zostaneme. Pretože aký by to bol koláč bez cesta? Vajíčka samozrejme nie sú žiadna zbytočnosť. Práve naopak, potrebujete ich na to, aby jednotlivé ingrediencie držali pokope. No čo ak ich práve nemáte? Alebo náhodou trpíte nejakou intoleranciou? Alebo len skrátka chcete vo vašej kuchyni skúsiť niečo nové? Namiesto vajec použite semienka. Konkrétne ľanové, alebo chia semienka, ktoré by ste mali pred použitím pomlieť, zmiešať a nechať chvíľu odstáť, aby sa vám vytvorila konzistencia pripomínajúce gél. Pomer semienok a vody je individuálny v závislosti od toho, koľko vajíčok potrebujete použiť. Na internete týchto návodov nájdete mnoho.

image

Ľanové semienka dokážu nahradiť až niekoľko kusov vajec.

pexels

Pred vyprážaním

Mäso máte nakrájané, vyklepané a už už sa ho chystáte ísť obaliť v trojobale a zistíte, že vám chýba zdanlivo tá najdôležitejšia ingrediencia, vajíčka. Nemusíte hneď bežať do obchodu. Namiesto vajec totiž môžete pokojne použiť mlieko. Postupujte rovnako ako pri klasickom obaľovaní. Ak by ste mali po ruke sójové, alebo mandľové mlieko bolo by to ideálne, no aj kravské mlieko vám urobí rovnakú službu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:03