Púpavový med je nie len chutný, ale aj zdravý.dreamstime
StoryEditor

Púpavový med si pripravíte aj doma. Potrebovať budete len tri ingrediencie

29.03.2023, 15:00
Recepty a tipy

Dary prírody treba využiť naplno. Aj napriek tomu že sú zadarmo, sú plné vitamínov a vaše zdravie z nich bude profitovať. Už o pár dní bude všade navôkol množstvo rozkvitnutých púpav. Nezabudnite si ich nazbierať a uvariť si lahodný med.

Púpavový med ma blahodarne účinky na celý tráviaci trakt vrátane žalúdka, pankreasu a čriev. Rovnako pozitívne pôsobí aj pri respiračných problémoch. Tento lahodný med si pridávajte do čaju, ale tiež do kaší, alebo si ho vychutnajte po lyžičkách ako zdravú sladkosť.

Ingrediencie

Na jednu dávku budete potrebovať 500 kusov púpavových kvetov, dva citróny alebo limetky v bio kvalite. Kilo až kilo a pol trstinového cukru a liter a pol vody. Púpavu by ste mali zbierať na miestach kde nechodí príliš veľa áut, no pre istotu ju prepláchnite vodou cez sitko, aby ste ju zbavili nečistôt. 

Poďme na to

Púpavové kvety dajte do hrnca spolu s nakrájaným citrónom. Citrón použite aj so šupkou, práve preto je dôležité, aby bol čistý a ideálne v bio. Zalejte všetko vodou a priveďte do varu. Varte pár minút, odstavte zo sporáka a nechajte prikryté odpočívať aspoň jeden deň. Po uplynutí tohto času pripravený roztok preceďte cez sitko a následne aj cez gázu. Pridajte cukor a varte na miernom ohni zhruba jeden a pol až dve hodinky, aby ste získali požadovanú konzistenciu.

image

Zmes nechajte odpočívať aspoň 24 hodín.

dreamstime

A na záver...

Nakoniec dajte ešte horúci med do fliaš, poriadne uzatvorte a položte hore dnom. Takto nechajte poháre až do úplného vychladnutia odpočívať pod utierkou. Takto pripravený med vám vydrží až kým ho nezjete. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 07:13