Najlepšie jedlá v živote sú tie ľahké, ktoré presadzujú dobrú chuť s nenáročným varením, a do tejto kategórie patria aj cestoviny. Táto jednoduchosť znamená, že dáva úplný zmysel, že najlepšia omáčka na cestoviny na svete sa skladá len z troch bežných ingrediencií. Bez ohľadu na to, či potrebujete nejaké teplé jedlo alebo sa snažíte držať prísneho rozpočtu, cestoviny a paradajková omáčka sú dokonalou odpoveďou.
Táto konkrétna omáčka sa dá pripraviť, keď sú vaše poličky prázdne. Mnohí z nás siahnu po konzervách, keď sa ponáhľame alebo sa nemôžeme proste obťažovať varením, ale pripraviť si vlastnú omáčku od začiatku až do konca už nemôže byť s týmto receptom jednoduchšie. A pravdepodobne je to aj lacnejšie.
Podľa taliansko-americkej spisovateľky Marcelly Hazanovej je dobrá omáčka na cestoviny tiež pozoruhodne jednoduchá a ekonomická, čo znamená, že je oveľa lacnejšia a zdravšia ako produkty kúpené v obchode.
Jej recept je stále v kurze
Marcella, ktorá zomrela v roku 2013 a viedla kuchársku školu v New Yorku a napísala veľmi uznávané kuchárske knihy, takže to, čo hovorí, platí aj keď príde na starú dobrú omáčku na cestoviny. V jednej zo svojich kníh Základy klasického talianskeho varenia Marcella radí používať v paradajkovej omáčke iba tri ingrediencie: paradajky z konzervy, cibuľku a veľké maslo. Jednoduchšie to už nemôže byť!
Recept z roku 1992 je stále uctievaný spisovateľmi jedla a kuchármi. Je to užitočné najmä pre veľké rodinné večere, pretože cestoviny a omáčka sú vždy hitom a nie je potrebné žiadne sekanie či krájanie.
Marcelin presný návod je dať polovicu očistenej cibule do hrnca s maslom a konzervovanými paradajkami a nechať všetko 45 minút dusiť.
Išla si svoje
Jej manžel Victor hovoril pre Epicurious o jej účinných metódach: „Marcella bola génius, pokiaľ ide o chuť. Okamžite pochopila, ako chuť ovplyvňuje jedlo. Spýtala sa sama seba: Prečo krájať cibuľu? Prečo dusiť? Dám si cibuľu, paradajku a maslo dohromady a zabudnem na to."
Je odvážne tvrdiť, že je to najlepšia omáčka na svete, pretože je to subjektívna záležitosť, ale Taliani sú známi svojou jednoduchosťou pri varení. Všetko je to o produkte – paradajky sú jednou z najdôležitejších.
Iní uprednostňujú rôzne techniky, šéfkuchári ako Jamie Oliver pridajú štyri strúčiky cesnaku a ozdobia čerstvou bazalkou.