Zostávajúce vaječné bielky rozhodne nevyhadzujte.dreamstime
StoryEditor

Zostali vám vaječné bielky? Nápadov, ako ich využiť je viac než dosť

20.12.2022, 15:00
Recepty a tipy

Vianočné pečenie so sebou prináša aj rôzne prebytky. Vajíčka sú iste jednou z tých surovín, z ktorých vám častokrát zostane buď žĺtok, alebo naopak bielko. Ak vám však bielka zostanú, máte hneď niekoľko možností, ako ich využiť.

Samozrejme, že môžete pokojne pokračovať s pečením ďalšieho druhu koláčikov. A receptov zo snehu je viac než dosť. No fantastická z bielkov je napríklad aj maska na tvár.

Zdobenie

Ak ste verné tradíciám, iste vás pred Vianocami čaká aj pečenie a následne zdobenie medovníčkov, či iných koláčov. Zo zvyšných bielkov si teda za pár minút môžete vyrobiť dokonalú polevu. Jedno bielko ručne, alebo v ručnom mixéri vyšľahajte s práškovým cukrom. Budete potrebovať zhruba 100- 150 gramov a pridajte aj polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Tá poleve dodá príjemnú, sviežu chuť.

Pavlova torta

Jednou z top receptov z bielkov je aj Pavlova torta. Lahodná, ľahučká, jemná ako obláčik. A opäť v nej využijete všetky bielky, ktoré vám zostali. Receptov na túto obľúbenú pochúťku je viac než dosť, stačí si vybrať. Možno touto pochúťkou zahviezdite aj počas Vianoc.  

image

Pavlova torta je dokonalý spôsob, ako minúť bielky.

dreamstime

Stužovač

Ďalšou možnosťou je napríklad nahradiť bielkami stužovač šľahačky. Už pár vyšľahaných bielkov, ktoré pridáte ku šľahačke vám zaistí, že vám šľahačka nepadne. Takáto alternatíva je oproti tej práškovej aj o niečo zdravšia.

Fit majonéza

Majonéza nie je práve najzdravšou potravinou. No pokiaľ si ju vyrobíte z vaječných bielkov a niekoľkých ďalších ingrediencií, vám, ani vašej postave vôbec neublíži. Overený recept je napríklad z troch vaječných bielkov, ktoré spolu so strúčikom cesnaku, jednou lyžicou citrónovej šťavy a jednou lyžicou horčice dáte do mixéra. Pridáte soľ, korenie a začnete mixovať. Počas toho veľmi pomaly a opatrne prilievajte olivový olej, až kým nebude majonéza hustá.

Fašírky

Bielky môžete pokojne použiť aj do mäsa či zeleniny. Ak obľubujete mäsové či zeleninové fašírky, pridajte k nim vyšľahané bielka. Fašírky budú vďaka ním nadýchané a jemné.

Upratovanie

Bielok v kombinácii s octom je skvelým pomocníkom aj pri upratovaní. Zrkadlové rámy, obrazy či drevené skrinky sa budú krásne lesknúť a budú dokonale čisté.

Maska na tvár

Vďaka vaječným bielkom, ktoré jemne rozšľaháte bude vaša pleť bez čiernych bodiek a navyše krásne jasná a jemná. Na čistú pleť si naneste bielky, pokojne do nich pridajte aj lyžičku medu a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Následne opláchnite pod tečúcou vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:56