Kto povedal, že práve linecké sú symbolom Vianoc? Buďte originálna a pripravte vašej rodine chutné koláčiky, hoci bez pečenia.
Datľové ježe
Ak máte radi klasické kokosové ježe, toto je recept, ktorý si jednoznačne zamilujete. Na prípravu môžete použiť datľovú pastu, alebo datle, ktoré si na pár hodín namočíte a rozmixujete. Ak budú ježe určené len pre dospelých, nezabudnite na hrozienka, ktoré si tiež na pár hodín naložte do rumu. Pokojne použite aj rôzne druhy nasekaných orieškov a kakaové keksíky v pomere 1:1 s datľami. Tie buď podrvte v rukách, alebo ich rozomeľte na prášok, tiež v mixéri. Následne všetky ingrediencie spolu zmiešajte, pridajte veľkú lyžicu jahodového, alebo malinového džemu, aby boli ježe vláčne a šťavnaté a z masy tvorte malé obdĺžniky. Tie na záver poriadne obaľte v strúhanom kokose a hotovo! Za pár minút máte koláčik, ktorý určite poteší nejeden mlsný jazýček.
Medové guličky
Aj v tomto prípade budete potrebovať výkonný mixér. V ňom rozdrvte karamelové keksíky, prípadne zvoľte to, čo máte radi. Skvelou voľbou sú napríklad aj medové pláty, ktoré kúpite takmer každom obchode. Deň vopred si uvarte salko – varte ho dve hodiny a nechajte vychladnúť do druhého dňa. Z rozdrvenej zmesi si odoberte trošku aj na obaľovanie. Následne do väčšej časti keksov dajte mleté vlašské orechy a pridávajte salko po lyžiciach tak, aby ste získali kompaktnú hmotu z ktorej budete vedieť tvarovať guličky. Guľky obaľte v zvyšnej keksíkovej „múčke“ a vložte do papierových košíčkov. Skvele budú nielen chutiť, ale aj vyzerať, ak ich obalíte v čokoláde. Možností je mnoho. Mliečna, biela, ruby čokoláda. Kreativite sa medze nekladú.
Čokoládové pralinky
Vianočný stôl spestria aj čokoládové pralinky, ktoré sama vyrobíte. Salko z predošlého receptu určite neminiete celé, tak ho odložte pred zvyšným osadenstvom domácnosti, v tomto recepte ho využijete. V prvom rade začnite horkou, aspoň 60% čokoládou. Tú si roztopte vo vodnom kúpeli a vlejte ju do silikónových formičiek tak, aby ste obalili len ich steny. Dajte na pár minút do mrazničky, aby stvrdla a medzitým si pripravte plnku zo salka, ktoré osolíte himalájskou soľou. Nie je to síce pravý slaný karamel, ale to vôbec nevadí. Chuť bude aj tak fantastická. Ak medzitým čokoláda stvrdla, vyberte formičky, naplňte ich karamelovou plnkou a opäť zalejte čokoládou, aby ste ich uzavreli. Opäť vložte do mrazničky, nechajte zachladiť a už sa len tešte zo svojho výkonu. Pre lepší efekt ešte predtým, než nalejete čokoládu do formičiek dajte do nich pár kúskov lyofilizovaného ovocia, napríklad malín. Takéto pralinky budú hotovým umeleckým dielom.