Medovníky môžu byť chutné aj bez množstva cukru.dreamstime
StoryEditor

Už ste zahájili vianočné pečenie? Tento recept na medovníčky si zamilujete. Je rýchly a navyše bez cukru

06.12.2022, 10:00
Recepty a tipy

K Vianociam neodmysliteľne patria aj medovníčky. Sú to naše tradičné sušienky a receptov na ne nájdete od výmyslu sveta. Je ťažké si vybrať. Ak nemáte žiadny overený recept, tento si určite zamilujete. A to nielen kvôli absolútne rýchlej a jednoduchej príprave, ale aj preto, že sú zo zdravých ingrediencií a navyše bez cukru.

Čo budete potrebovať?

Tieto medovníčky sú naozaj veľmi jednoduché, no na chuti im to ani zďaleka neuberie, práve naopak. Poďme teda na to. Pripravte si 400 gramov hladkej múky, prípadne špaldovej múky, 50 gramov masla izbovej teploty a dve vajíčka. Následne k týmto ingredienciám pridajte ešte jednu lyžičku rumu, ale pokojne vynechajte a tri lyžice medu. Nezabudnite na medovníkové korenie, stačiť bude jedna lyžička a aby boli medovníčky nadýchané, pridajte aj rovnaké množstvo sódy bikarbóny.

Ako na to?

Všetky ingrediencie spolu poriadne premiešajte, vznikne vám kompaktné cesto, no je potrebné nechať ho odpočívať minimálne 12 hodín. Zabaľte ho teda do potravinovej fólie a cez noc ho nechajte v chladničke. Cesto však v chladničke môžete pokojne nechať aj dlhšie, preto si ho môžete urobiť aj viac a postupne piecť vždy čerstvé dobroty. To je tip aj na bežné dni v roku, kedy budete chcieť napríklad deťom dopriať zdravé sladkosti.

Môžete začať

Na druhý deň cesto vyberte z chladničky aspoň hodinku pred tým, než s ním začnete pracovať. Vyvaľkajte a vykrajujte ľubovoľné tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte zhruba 10 minút pri teplote 180ºC, do zlatista, prípadne kým nezačnú rozvoniavať. Ešte horúce natrite v tenkej vrstve rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 16:40