Potrebujete:
- 600 g hladkej múky
- 200g práškového cukru
- 150g masla, 3 vajíčka
- 6 PL medu
- 1 ČL sóda bikarbóny
- 1ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 2 PL kakaa
- sneh z bielkov (na ozdobenie)
Postup:
Všetky suroviny spracujeme na ani veľmi tuhé, ani riedke cesto. Suroviny by mali byť izbovej teploty. Cesto necháme v chlade postáť minimálne dve hodiny. Lepivé cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Pozor, cesto treba vaľkať radšej po častiach, aby ste mali vždy presnú hrúbku. Pri vykrajovaní medovníkov si formičky vložte do múky, aby sa vám nelepili. Na vymastený a trochu vyhriaty plech môžete poukladať vykrojené medovníky. Pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C. Pri pečení sa snažte rúru neotvárať, aby sa zostali pekne nafúknuté. Keď ich vyberieme z rúry, ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, čím im dodáme lesk. Ozdobiť ich môžete až vtedy, keď vychladnú.
Ako ozdobu môžete použiť napríklad sneh z bielkov. Jednoducho si vyšľaháte bielok s cukrom, môžete pridať aj pár kvapiek citrónu. Tieto medovníky by mali zaručiť mäkkosť okamžite. Najlepšie je ich ale uskladniť v uzatvorenej dóze s kúskami jablka, ktoré treba každý týždeň vymieňať. Pokiaľ sa u vás, samozrejme, nezjedia aj skôr. Prajeme vám dobrú chuť.