medovníkyunsplash.com
StoryEditor

Recept na najvoňavejšiu vianočnú maškrtu. Pripravte si s nami tie najlepšie mäkké medovníky

11.12.2021, 06:00
Vianoce
Čo by to boli za Vianoce bez medovníkov? Urobte si doma tie najlepšie medovníky, ktoré nebudú len mäkučké, ale aj zaručene chutné.

Potrebujete:

  • 600 g hladkej múky
  • 200g práškového cukru
  • 150g masla, 3 vajíčka
  • 6 PL medu
  • 1 ČL sóda bikarbóny
  • 1ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 PL kakaa
  • sneh z bielkov (na ozdobenie)

Postup:

Všetky suroviny spracujeme na ani veľmi tuhé, ani riedke cesto. Suroviny by mali byť izbovej teploty. Cesto necháme v chlade postáť minimálne dve hodiny. Lepivé cesto si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Pozor, cesto treba vaľkať radšej po častiach, aby ste mali vždy presnú hrúbku. Pri vykrajovaní medovníkov si formičky vložte do múky, aby sa vám nelepili. Na vymastený a trochu vyhriaty plech môžete poukladať vykrojené medovníky. Pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C. Pri pečení sa snažte rúru neotvárať, aby sa zostali pekne nafúknuté. Keď ich vyberieme z rúry, ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom, čím im dodáme lesk. Ozdobiť ich môžete až vtedy, keď vychladnú.

Ako ozdobu môžete použiť napríklad sneh z bielkov. Jednoducho si vyšľaháte bielok s cukrom, môžete pridať aj pár kvapiek citrónu. Tieto medovníky by mali  zaručiť mäkkosť okamžite. Najlepšie je ich ale uskladniť v uzatvorenej dóze s kúskami jablka, ktoré treba každý týždeň vymieňať. Pokiaľ sa u vás, samozrejme, nezjedia aj skôr. Prajeme vám dobrú chuť.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vianoce, menuAlias = vianoce, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 20:48