Horúca čokoláda je vždy dobrý nápad.pexels
StoryEditor

Tieto skvelé nápoje nielen zahrejú, ale aj potešia aj chuťové poháriky

29.11.2022, 10:00
Recepty a tipy

K obdobiu adventu neodmysliteľne patria vianočné trhy, ktoré sú takmer v každom väčšom meste. Dobroty od výmyslu sveta, striedajú teplé nápoje, ktoré vynikajúco chutia a v neposlednom rade zahrejú počas zimných večerov. No ak vás prevalcuje chuť zababušiť sa do deky a pozrieť si film v teple domova, aj vy si môžete pripraviť neodolateľný nápoj.

Čaj z čerstvých, alebo sušených byliniek je síce vždy dobrý nápad, no čo tak byť trošku kreatívnejšia a aj mlsnejšia?

Horúca čokoláda s malinami

Ak si nestrážite kilá pred Vianocami, potom si pokojne doprajte túto kalorickú bombu. Do hrnčeka si dajte zohriať deci mlieka a rovnaké množstvo 33 percentnej čokolády. Priveďte do bodu varu a odstavte. Majte však pripravenú nalámanú čokoládu – zhruba 60 gramov. Čím viac percent čokoláda bude mať, tým lepšie. Aj pre vašu postavu. Čokoládu pridajte do mlieka so smotanou a nechajte roztopiť za občasného miešania. Na dno šáločky dajte lyžicu čerstvých, alebo lyofilizovaných malín a zalejte čokoládou. Ozdobte šľahačkou a malinami a vychutnávajte si ju pri dobrej knihe či filme.

(Pred)vianočný punč

Punč neodmysliteľne patrí k Vianociam. Tak prečo si ho nedopriať ešte skôr a navodiť si tú správnu vianočnú atmosféru? Budete potrebovať pol litra kvalitného čierneho čaju, liter červeného vína, deci až dva dobrého rumu. Množstvo je na vás, čím viac rumu pridáte, tým väčšie grády punč bude mať. Punč doplňte aj 200 ml brusnicového džúsu. Kým si uvaríte čaj, nakrájajte si na menšie kocky jedno väčšie jablko, a na plátky pomaranč a citrón, najlepšie v bio kvalite. Do hrnca dajte 2 lyžice kryštálového cukru a spolu s dvoma lyžicami vody miešajte, kým vám nevznikne karamel. Od hrnca určite neodchádzajte, ide to rýchlo. Do hrnca prilejte čaj a miešajte na vyššej teplote, kým sa karamel úplne nerozpustí. Pridajte víno, rum, džús, dve lyžice klinčekov a pár plátov škorice. Nezabudnite na ovocie a spolu varte pár minút. Servírujte aj s poriadnou dávkou ovocia.

Horúce jabĺčko

Tento nápoj je na zimu ako stvorený. Jednoduchý, chutný a rýchly. Zahreje aj poteší chuťové poháriky. Očistite si dve jablká a zbavte ich jadierok. Nakrájajte ich na malé kocky a dajte do hrnca. Zalejte menším množstvom vody tak, aby sa dusili. Pridajte celú škoricu, lyžičku strúhaného čerstvého zázvoru a limetkovú, alebo citrónovú šťavu z polovice ovocia. Varte, kým jablká nebudú úplne mäkké. Pridajte cukor, alebo med podľa chuti, vyberte škoricu a zmes rozmixujte. Prilejte vodu podľa potreby tak, aby nápoj nebol príliš hustý ani riedky. Skvele si ho vychutnáte samotný, alebo opäť s troškou šľahačky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 23:24