Torta pre zaľúbených podľa Lenky
„Túto tortičku som spravila pre môjho drahého priateľa. On je také zlato, že si to veľmi zaslúži. So mnou to nie je vždy med lízať a on je stále milý a dobrý. Ja som niekedy ako časovaná bomba. A preto kombinácia sladkej čokolády a kyslého citrónu. Pretože protiklady sa predsa priťahujú," usmiala sa Lenka.
Palacinky:
1,2 l mlieka
600 ml oleja
6 vajec
2 vanilkové cukry
6 PL kryštálového cukru
Štipka soli
600 g hladkej múky
Citrónový krém:
9 žĺtok
3 citróny
170 g masla
300 g kryštálového cukru
800 g mascarpone
160 ml smotany na šľahanie 40%
Cca 7 lístkov mäty
Čokoládový krém
700 g mascarpone
350 g mliečnej čokolády
140 g smotany na šľahanie 40%
Snehový krém:
4 bielky
200 g kryštálového cukru
50 g práškového cukru
Gélové farbivo
Postup:
- Na začiatku pripravíme lemon curd (citrónový krém). Citróny si umyjeme a nastrúhame z nich kôru. Následne ich odšťavíme – potrebujeme 150 ml citrónovej šťavy. Citrónovú kôru zmiešame s kryštálovým cukrom, nakrájanou mätou a zmixujeme. Do tejto zmesi pridáme žĺtka a ručne metličkou zmiešame do troška svetlejšej zmesi. Do zmesi prilejeme citrónovú šťavu a znova zmiešame. Dáme na mierny oheň a miešame kým nám nezačne na povrchu jemne bublať. Vtedy odstavíme a pridáme maslo. Miešame kým sa nám maslo v citrónovom kréme nerozpustí. Takto pripravený citrónový krém dáme vychladiť. Na vrch dáme fóliu (tak aby sa dotýkala krému), aby sa nám nevytvorila kožka.
Na prípravu palacinkového cesta zmiešame všetky suroviny okrem hladkej múky. Keď máme zmes zmiešanú postupne pridávame múku za stáleho
- miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky. Panvicu si jemne naolejujeme a začneme pripravovať palacinky.
- Cesto treba dávať až na rozpálenú panvičku. Z každej strany opečieme každú palacinku. Z dávky nám vyjde cca 30 palaciniek o priemere 23 cm. Môžete si kraje orezať na priemer 22 cm ak chcete mať krajšie boky torty.
- Pripravíme krémy. V mixéri zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a citrónový krém (nepoužijeme úplne celý, troška si necháme na konečné potretie torty zvrchu. Všetko spolu vymixujeme asi 1-2 minútky.
- Pri čokoládovom kréme postupujeme podobne. Zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Mixujeme 1-2 minúty. Krémy si prenesieme do zdobiacich vreciek s hladkou špičkou.
- Tortu dáme do chladu.
- Do vodného kúpeľa dáme bielka s kryštálovým cukrom. Miešame kým medzi prstami už necítime zrniečka kryštálového cukru. Bielka prelejeme do misy a šľaháme, kým sa nám nevytvorí pevný sneh. Na koniec primiešame preosiaty práškový cukor a zašľaháme do snehu. 1/3 snehu si premiestnime do inej misky a zafarbíme gélovým farbivom.
- Nanášame na tortu najskôr tmavú farbu a postupne prechádzame do bielej. Uhladíme a nakoniec udlabkáme, aby sme vytvorili efekt.
Tortu dozdobíme citrónmi, lístkami mäty a lemon curdom.