Nielen bobuľovému ovociu mráz prospeje.dreamstime
StoryEditor

Tieto potraviny nemusia skončiť v koši. Pokojne ich zamrazte, pretože na ich kvalite im to neuberie

20.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Máte pocit, že vaša domácnosť stále plytvá potravinami? Niekedy naozaj skrátka len neodhadnete množstvo toho, čo nakúpite a nestíhate jedlo včas spotrebovať. Niektoré potraviny však ani zďaleka nemusia končiť v koši. Práve naopak. Na chuti a kvalite im neuberie ani to, ak ich zamrazíte.

Navyše, ak máte v mrazničke niektoré mrazené pokrmy, ani neviete, kedy sa vám tieto zásoby zídu a zachránia vás, ak práve nebudete mať po ruke syr či vajíčka.

Mliečne výrobky a vajíčka

Máte prebytok syra, ktorý treba rýchlo spotrebovať? Alebo vajíčka a už vás nebaví jesť tretí deň vkuse praženicu a volské oká? Šup s nimi do mrazničky. Syr pokojne nastrúhajte a zamrazte si také množstvo, ktoré viete, že budete potrebovať do konkrétneho jedla. Vajíčka samozrejme nemrazte spolu so škrupinkou. Rozbite ich napríklad do menších košíkov na muffiny, alebo do iných, vhodných nádobiek. Do chladničky môže putovať aj tvaroh, ale ak vám zvýšilo mascarpone, tak to do mrazničky rozhodne nedávajte.

Banány v mrazničke? Určite áno

Banány sa vôbec nemusíte báť dať do mrazničky. Sami si zvoľte, v akej forme. Je úplne v poriadku dať ich do mrazničky v šupke, nakrájané na kolieska, ale tiež si môžete zamraziť banánové pyré. Banány môžete následne skonzumovať ako obvykle, alebo ich použiť do pečenia či smoothie. K banánom pokojne pridajte aj bobuľové ovocie či jahody. Mraz im vôbec neškodí, práve naopak. A ak dáte do mrazničky hrozno, garantujeme vám, že jeho chuť vás veľmi príjemne prekvapí.

Avokádo

Aj pri mrazení avokáda zrejme môžete mať isté pochybnosti, rovnako ako pri banánoch. Nemusíte sa však ničoho obávať. Avokádo ošupte, rozpoľte, vyberte kôstku a takto zamrazte v uzatvorenej nádobe. A ani avokádové pyré nie je úplne márne.

Ryža a cestoviny

Ani ryžu ani cestoviny nemusíte hneď hádzať do bio odpadu. V mrazničke ich môžete skladovať pokojne tri mesiace a aj po tejto dobe budú chutiť stále výborne. Pozor si však dajte pri rozmrazovaní. Najlepšie je ryžu aj cestoviny rozmrazovať pri izbovej teplote a až potom ich ohriať na požadovanú teplotu.

Orechy

Ak ste si počas jesene nazbierali orechy a teraz neviete, ako ich čo najideálnejšie uskladniť, aj v tomto prípade bude mraznička najlepšou voľbou. Orechy si zachovajú svoju chuť aj arómu a po vybratí z mrazničky budú ako čerstvé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:29