Dunajské vlny podľa Lucky
Ingrediencie:
Piškóta:
6 vajíčok
450 g polohrubej múky
250 g práškového cukru
Vanilkový cukor
Prášok do pečiva
125 ml mlieka
125 ml oleja
600 g zaváraných višní jeden deň namočených v rume
15 g kakaa
Krém:
250 g tučného tvarohu
250 g mascarpone
400 ml šľahačky 40%
120 g práškového cukru
Zdobenie:
200 g horkej čokolády
Čerešne so stopkou
Postup:
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme kypriaci prášok a múku a premiešame.
- Prilejeme mlieko a olej a spojíme.
- Urobíme si sneh z bielkov, ktorý na dvakrát primiešame do cesta.
- Do jednej polovice cesta pridáme kakao (a môžeme aj 1 PL rumu).
- Vrstvíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Najskôr vanilkové cesto potom kakaové.
- Poukladáme višne rovnomerne, zatlačíme a pečieme na 140 stupňoch približne 40 minút.
- Na krém si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme zvyšné suroviny a došľaháme do stabilného krému. Krém nanášame na vychladnutý koláč a môžeme dozdobiť práškovým kakaom, čokoládovými hoblinkami alebo podľa vlastného želania.
Z rozpustenej horkej čokolády spravíme dekoráciu tak, že čokoládu pomocou mikroténového vrecka striekame na silikónové pologule. Povychladnutí sa ľahko zlupne a môžeme dekorovať. Do každej pologule dáme zaváranú čerešňu so stopkou.
Elegantná torta podľa Anči
Cesto:
6 vajíčok
8 PL oleja
štipka soli
170 g práškového cukru
240 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilkový lusk
Plnka:
1000 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie 33%
200 g práškového cukru
5 PL pistáciovej pasty
3 PL nasekané pistácie
Ovocie:
500 g čerstvých jahôd
250 g čerstvých malín
200 g mrazených malín
300 ml jahodového pyré
Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream):
5 bielkov
300 g kryštálového cukru
450 g zmäknutého masla
Zdobenie:
4 ks ryžového papiera
3 ks čerstvých jahôd
100 g čerstvých malín
10 g lyofilizovaných malín
1 PL nasekaných pistácií
Postup:
- Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
- Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
- Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
- Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
- Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
- Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
- Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
- Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
- Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
- Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.