Šou Pečie celé Slovensko moderujú Juraj Bača a Milan Zimnýkoval. Súťažiacich hodnotia pekárky Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová.
StoryEditor

Prinášame vám skvelé recepty zo šou Pečie celé Slovensko. Pripravte si tieto dobroty

15.10.2022, 09:00
Recepty a tipy

Dunajské vlny podľa Lucky

 

Ingrediencie:

Piškóta:

6  vajíčok

450 g  polohrubej múky

250 g  práškového cukru

Vanilkový cukor

Prášok do pečiva

125 ml mlieka

125 ml oleja

600 g zaváraných višní jeden deň namočených v rume

15 g  kakaa

Krém:

250 g tučného tvarohu

250 g mascarpone

400 ml šľahačky 40%

 

120 g práškového cukru

Zdobenie:        

200 g horkej čokolády

Čerešne so stopkou

Postup:              

  1. Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme kypriaci prášok a múku a  premiešame.
  2. Prilejeme mlieko a olej a spojíme.
  3. Urobíme si sneh z bielkov, ktorý na dvakrát primiešame do cesta.
  4. Do jednej polovice cesta pridáme kakao (a môžeme aj 1 PL rumu).  
  5. Vrstvíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Najskôr vanilkové cesto potom kakaové.
  6. Poukladáme višne rovnomerne, zatlačíme a pečieme na 140 stupňoch približne 40 minút.
  7. Na krém si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme zvyšné suroviny a došľaháme do stabilného krému. Krém nanášame na vychladnutý koláč a môžeme dozdobiť práškovým kakaom, čokoládovými hoblinkami alebo podľa vlastného želania.

Z rozpustenej horkej čokolády spravíme dekoráciu tak, že čokoládu pomocou mikroténového vrecka striekame na silikónové pologule. Povychladnutí sa ľahko zlupne a môžeme dekorovať. Do každej pologule dáme zaváranú čerešňu so stopkou.

image

Koláč, ktorý bude chutiť každej návšteve.

 

Elegantná torta podľa Anči

 

Cesto:

6 vajíčok

8 PL oleja

štipka soli

170 g práškového cukru

240 g hladkej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

1 vanilkový lusk

Plnka:

1000 g mascarpone

200 ml smotany na šľahanie 33%

200 g práškového cukru

5 PL pistáciovej pasty

3 PL nasekané pistácie

Ovocie:

500 g čerstvých jahôd

250 g čerstvých malín

200 g mrazených malín

300 ml jahodového pyré

Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream):

5 bielkov

300 g kryštálového cukru

450 g zmäknutého masla

Zdobenie:

4 ks ryžového papiera

3 ks čerstvých jahôd

100 g čerstvých malín

10 g lyofilizovaných malín

1 PL nasekaných pistácií

Postup:

 

  1. Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
  2. Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
  3. Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
  4. Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
  5. Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
  6. Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
  7. Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
  8. Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
  9. Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
  10. Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.

 

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 13:09