Slimáky či uzlíky sú skvelé nielen na raňajky a desiatu.Dreamstime
StoryEditor

Zamotané sladké pečivo: Pohrajte sa s cestom a plnkami

11.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Pohrajte sa trochu s cestom a so sladkými plnkami a čaká na vás vynikajúca odmena. Slimáčiky či uzlíky potešia na raňajky, ale aj ako výborná desiata.

Škoricové slimáky

Suroviny na 20 kúskov:

Cesto:

· 200 ml mlieka

· 40 g čerstvého droždia

· 50 g krupicového cukru

· 450 g hladkej múky

· štipka soli

· 3 žĺtky +1 vajce na potretie

· 60 g masla

Náplň:

· 50 g masla

· 3 lyžice krupicového cukru

· 1 kopcovitá lyžica mletej škorice

Poleva:

· 1 lyžica citrónovej šťavy

· 1 lyžica rozpusteného masla

· 80 g práškového cukru

1. Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, prisypeme lyžičku cukru, dobre premiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.

2. Múku vsypeme do misy, pridáme zvyšný cukor, štipku soli a premiešame. Potom prilejeme kvások, žĺtky a nakoniec schladené rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zľahka poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.

3. Medzitým pripravíme náplň. Maslo rozpustíme a premiešame s cukrom a so škoricou.

4. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Každú rozvaľkáme na obdĺžnikový plát, ktorý potom pomocou štetca potrieme vždy polovicou náplne. Stočíme do rolády a pomocou nite každý valček rozdelíme asi na 10 kúskov. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, prepichneme špáradlom, aby lepšie držali tvar, a pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 30 minút dozlatista.

5. Citrónovú šťavu premiešame s rozpusteným maslom a potom s cukrom vymiešame na hladkú lesklú polevu. Prelejeme ňou povrch upečených vychladnutých slimákov a necháme zaschnúť.

Jablkové uzly s orechmi

Suroviny na 18 kúskov:

Cesto:

· 20 g droždia

· 150 ml mlieka

· 60 g krupicového cukru

· 300 g polohrubej múky

· 2 žĺtky

· 1 balíček vanilkového cukru

· 100 g masla

Plnka:

· 50 g masla

· 4 jablká

· 2 lyžice citrónovej šťavy

· 1 balíček vanilkového cukru

Na dohotovenie:

· 1 vajce na potretie

· 50 g vlašských orechov

1. Droždie rozmiešame s polovicou vlažného mlieka, lyžicou cukru a lyžicou hladkej múky. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Cukor, preosiatu múku, žĺtky, vanilkový cukor, zvyšné vlažné mlieko a kvások čiastočne premiešame, nakoniec pridáme vlažné rozpustené maslo. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. Potom ho zľahka prepracujeme a necháme ďalších asi 30 minút kysnúť.

2. Jablká olúpeme a vykrojíme jadrovníky. Nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát (30 x 40 cm). Jednu polovicu potrieme rozpusteným maslom, rozprestrieme jablká a posypeme vanilkovým cukrom. Priklopíme druhou polovicou cesta a dobre pritlačíme. Nakrájame na pruhy široké asi 2 cm a dlhé 30 cm.

3. Pripravené pruhy stočíme do špirálok a potom do uzlíčkov. Rozložíme ich vedľa seba na plechy vyložené papierom na pečenie. Necháme 30 minút kysnúť. Po nakysnutí povrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Pečieme na 190 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke.

Slimáky s makovou náplňou

Suroviny na 15 kúskov:

Cesto:

· 130 ml mlieka

· štipka soli

· 60 g masla

· 35 g cukru

· 25 g droždia

· 250 g hladkej múky

· 1 žĺtok

Maková náplň:

· 200 ml mlieka

· 1 lyžica vanilkového pudingového prášku

· 200 g mletého maku

· 20 g masla

· 1 lyžica medu

· perník na strúhanie

· 100 g hruškového lekváru

· 1 lyžica medu a masla na potretie

1. Najprv pripravíme náplň. Mlieko premiešame s pudingovým práškom a zasypeme makom. Vlejeme do rajnice a za stáleho miešania varíme asi 3 minúty. Odstavíme, pridáme maslo a med, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme náplň vychladnúť.

2. Na cesto zohrejeme zvlášť mlieko aj maslo. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor a droždie, necháme malú chvíľku postáť. Potom prepracujeme s múkou, so soľou, s maslom a so žĺtkom do jemného nelepivého cesta. Povrch zľahka poprášime múkou, cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.

3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a povrch potrieme hruškovým lekvárom. Makovú náplň podľa potreby zahustíme strúhaným perníkom a rozotrieme ju na celý povrch cesta. Stočíme do rolády, ktorú nakrájame asi na 3 cm plátky. Slimáky poukladáme na zľahka vymazaný plech. Slimáky prepichneme naprieč špajdľou, aby sa nám pri pečení nerozišli. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 40 až 50 minút. Po upečení potrieme slimáky rozpusteným maslom premiešaným s medom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 04:49