Na čiernom pive s jablkami
Suroviny na 4 porcie:
· 300 g bravčového pleca
· 300 g bravčového boku
· soľ
· mleté čierne korenie
· 1 lyžička celej rasce
· 2 lyžičky sladkej mletej papriky
· 3 biele cibule
· 6 strúčikov cesnaku
· 400 ml čierneho piva
· 1 červené jablko
1. Mäso nakrájame na kocky, dáme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme lyžičku rasce, posypeme mletou paprikou a premiešame.
2. Olúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, nasypeme ich do pekáča, pridáme ochutené mäso a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 30 minút.
3. Potom prilejeme do pekáča pivo a za občasného premiešania pečieme ešte ďalších 50 minút. Potom k mäsu pridáme na mesiačiky nakrájané jablko a dopekáme 20 minút.
4. Hotové výpečky môžeme podávať napríklad so zemiakovými knedľami posypanými jarnou cibuľkou a s opraženou cibuľou.
S červenou kapustou
Suroviny na 4 porcie:
· 600 g bravčového pleca
· soľ
· mleté čierne korenie
· 2 strúčiky cesnaku
· 3 cibule
· celá rasca
· 2 lyžice masti
Kapusta:
· 400 g červenej kapusty
· 1 cibuľa
· 2 lyžice rastlinného oleja
· 1 – 2 lyžice krupicového cukru
· 1 – 2 lyžice octu
1. Bravčové plece nakrájame na kocky, ktoré vložíme do väčšej misy. Osolíme ich, okoreníme a premiešame s prelisovaným cesnakom. Necháme odležať aspoň 60 minút v chlade.
2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nahrubo a premiešame s mäsom. Posypeme rascou a pridáme dve lyžice masti. Všetko vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 120 minút.
3. Kapustu medzitým nakrájame najemno. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Orestujeme ju na rozohriatom oleji v panvici. Potom pridáme kapustu, soľ, cukor, rascu a dusíme domäkka. Nakoniec ochutíme octom a podávame s hotovými výpečkami. Môžeme doplniť zemiakovou knedľou.
Bravčovina so špenátovými šiškami
Suroviny na 4 porcie:
· 1 kg bravčového bôčika
· 2 cibule
· 4 strúčiky cesnaku
· soľ
· mleté čierne korenie
· rasca
Špenátové šišky:
· olivový olej
· 1 malá cibuľa
· 4 strúčiky cesnaku
· 150 ml 33 % smotany na šľahanie
· 400 g mrazeného listového špenátu
· 500 g uvarených olúpaných zemiakov
· 250 g hrubej múky
· 1 vajce
1. Mäso nakrájame na kocky a v pekáči ho premiešame s nahrubo nakrájanou cibuľou a cesnakom. Ochutíme ho soľou, korením a rascou, podlejeme asi 200 ml vody a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 80 minút. Počas pečenia mäso obraciame a prelievame výpekom.
2. Na oleji orestujeme najemno nasekanú cibuľu s cesnakom. Zalejeme smotanou a necháme ju zvariť. Potom pridáme rozmrazený špenát a ochutíme ho soľou a korením. Krátko všetko povaríme a necháme vychladnúť.
3. Zemiaky nastrúhame najemno a zmiešame s múkou a vajcom. Cesto osolíme a dobre prepracujeme. Rozdelíme ho na polovice a z každej vytvarujeme valček, ktorý rozkrájame na desať koliesok. Kolieska zľahka sploštíme a navrstvíme na ne špenátovú náplň. Zabalíme, vytvarujeme šišky a varíme v osolenej vode asi 15 minút. Hotové výpečky podávame so zemiakovými šiškami a opraženou cibuľkou.