Domáce horčice si zamiluijete.dreamstime
StoryEditor

Luxusné domáce horčice si zamilujete: Keď vyskúšate paprikovú či cuketovú, už nikdy nebude chcieť inú

01.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Babie leto stále praje grilovačkám a vy tak máte o motiváciu naviac vyrobiť si luxusnú zeleninovú a predovšetkým domácu horčicu. Sú na nerozoznanie od tých z obchodu a zeleniny na tanieri nikdy nie je dosť. Hoci aj v takejto netradičnej podobe.

Má to svoje výhody. Spotrebujete prebytky zo záhrady alebo od kamarátov, prípadne využite stále priaznivé ceny týchto potravín v supermarketoch a zásobíte sa na zimu.

Cuketová horčica

Cukety naozaj rastú ako huby po daždi, a aj keď ste momentálne prejedené cuketových placiek či grilovanej a zapekanej cukety, v zime sa určite domácej horčici potešíte. Na prípravu budete potrebovať kilo cukiet. Pokojne použite väčšie kusy, ktoré už nemáte kde využiť. Je však potrebné ošúpať ich a vydlabať semienka.

Nakrájanú cuketu vložte do hrnca spolu s piatimi strúčikmi lisovaného cesnaku, soľou, korením a kurkumou, ktorá dodá horčici krásnu farbu. Nesmiete zabudnúť ani na zhruba 2 lyžice cukru a 3 lyžice horčičných semienok. Najdôležitejšou ingredienciou je tiež kvasený liehový ocot, ktorý do zmesi pridávajte postupne a ochutnajte, aby chuť zodpovedala vašim predstavám. Z kila cukety by ste mali mať približne päť pohárov horčice. Presne taký počet lyžíc pridáte aj olivového oleja. Všetko spolu varte asi 30 minút, podlejte menším množstvom vody, aby sa vám zmes nepripálila. Následne poriadne rozmixujte tyčovým mixérom, môžete aj prepasírovať a zmes dajte opäť zohriať, aby ste ju do fliaš dávkovali horúcu. Takto pripravená vám síce vydrží v chladničke aj 2 – 3 mesiace, no ak chcete mať istotu, môžete horčicu sterilizovať 15 minút.

image

Aj z cukety si môžete pripraviť vynikajúcu horčicu.

pexels

Papriková horčica

Ďalšou dokonalou horčicou je tá z paprík. Na prípravu budete potrebovať po kile z každého druhu tejto zeleniny: cibuľa, zelená paprika, paradajka. Doplníme o 2 hlavičky cesnaku, ale samozrejme, záleží od vašej chuti, pokojne uberte. To isté platí aj o feferónkach. Tí, ktorí preferujú štipľavé, si pripravia 6 kusov, ostatným budú stačiť 2 – 3 kusy. Pridajte 2 deci rastlinného oleja, ktorý nie je veľmi aromatický, preto bude najlepšou voľbou olivový alebo slnečnicový a 2 deci plnotučnej horčice. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a pridajte ešte pol balíčka deka. Varte za občasného miešania na nižšej teplote zhruba hodinu. Ak sa vám bude zmes zdať príliš riedka, čas varenia o niečo predĺžte. Následne všetko rozmixujte, prepasírujte a nalejte do pripravených pohárov. Horčicu ešte 20 minút sterilizujte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 02:18