Má to svoje výhody. Spotrebujete prebytky zo záhrady alebo od kamarátov, prípadne využite stále priaznivé ceny týchto potravín v supermarketoch a zásobíte sa na zimu.
Cuketová horčica
Cukety naozaj rastú ako huby po daždi, a aj keď ste momentálne prejedené cuketových placiek či grilovanej a zapekanej cukety, v zime sa určite domácej horčici potešíte. Na prípravu budete potrebovať kilo cukiet. Pokojne použite väčšie kusy, ktoré už nemáte kde využiť. Je však potrebné ošúpať ich a vydlabať semienka.
Nakrájanú cuketu vložte do hrnca spolu s piatimi strúčikmi lisovaného cesnaku, soľou, korením a kurkumou, ktorá dodá horčici krásnu farbu. Nesmiete zabudnúť ani na zhruba 2 lyžice cukru a 3 lyžice horčičných semienok. Najdôležitejšou ingredienciou je tiež kvasený liehový ocot, ktorý do zmesi pridávajte postupne a ochutnajte, aby chuť zodpovedala vašim predstavám. Z kila cukety by ste mali mať približne päť pohárov horčice. Presne taký počet lyžíc pridáte aj olivového oleja. Všetko spolu varte asi 30 minút, podlejte menším množstvom vody, aby sa vám zmes nepripálila. Následne poriadne rozmixujte tyčovým mixérom, môžete aj prepasírovať a zmes dajte opäť zohriať, aby ste ju do fliaš dávkovali horúcu. Takto pripravená vám síce vydrží v chladničke aj 2 – 3 mesiace, no ak chcete mať istotu, môžete horčicu sterilizovať 15 minút.
Papriková horčica
Ďalšou dokonalou horčicou je tá z paprík. Na prípravu budete potrebovať po kile z každého druhu tejto zeleniny: cibuľa, zelená paprika, paradajka. Doplníme o 2 hlavičky cesnaku, ale samozrejme, záleží od vašej chuti, pokojne uberte. To isté platí aj o feferónkach. Tí, ktorí preferujú štipľavé, si pripravia 6 kusov, ostatným budú stačiť 2 – 3 kusy. Pridajte 2 deci rastlinného oleja, ktorý nie je veľmi aromatický, preto bude najlepšou voľbou olivový alebo slnečnicový a 2 deci plnotučnej horčice. Všetky ingrediencie dajte do hrnca a pridajte ešte pol balíčka deka. Varte za občasného miešania na nižšej teplote zhruba hodinu. Ak sa vám bude zmes zdať príliš riedka, čas varenia o niečo predĺžte. Následne všetko rozmixujte, prepasírujte a nalejte do pripravených pohárov. Horčicu ešte 20 minút sterilizujte.