Mrkvovú tortu si zamilujete.pexels
StoryEditor

Famózna mrkvová torta, svieži cuketový koláč či fazuľové brownies. Aj takto môže vyzerať vaše pečenie

09.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Spája sa vám zelenina výlučne so slanými pokrmami? Ak áno, je načase vyskúšať ju konečne zakomponovať aj do sladkých koláčov. Tie budú vďaka nej vláčne, šťavnaté a navyše zdravé. A garantujeme vám, že vašu tajnú ingredienciu si v koláči nikto nevšimne.

Najmä počas sezóny, kedy je zeleniny dostatok, by ste ju v jedálničku mali mať čo najčastejšie. Aj keď chápeme, že asi nikto nechce každý deň konzumovať cuketové placky či mrkvový šalát s jablkom. Práve preto by ste mali vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov.

Famózna mrkvová torta

Touto tortou pokojne môžete obdarovať aj narodeninového oslávenca. Chuť je famózna a to, že ste do nej použili poriadnu porciu mrkvy, si nechajte pre seba. Aj tak na to nikto nepríde. Príprava je pomerne rýchla a jednoduchá. Oddeľte si 5 žĺtkov od bielkov. Žĺtka vymiešajte do peny spolu s 250 gramami trstinového cukru a pridajte pol lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy. Preosejte si hladkú alebo aj bezlepkovú múku a primiešajte do nej kávovú lyžičku prášku do pečiva. Túto zmes prisypte do vymiešaných žĺtkov. Následne pridajte 250 gramov najemno strúhanej mrkvy, rovnaké množstvo nasekaných vlašských orechov a poriadne premiešajte. Nakoniec zľahka primiešajte vopred vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes vylejte do papierom vystlanej formy a pečte asi 55 minút na 180°C. Pomocou špáradla zistíte, či je torta v strede upečená. Tortu nechajte vychladnúť a zatiaľ si vyšľahajte šľahačku a pridajte do nej jedno mascarpone. Jemne oslaďte medom. Korpus bude dosť sladký, tak to v plnke s medom neprežeňte. Tortu rozrežte v strede a naplňte pomocou vrecka. Nechajte si však plnku aj na vrch torty. Ozdobte ľubovoľným ovocím alebo čokoládovými hoblinkami. Mimochodom, ak by sa vám viac hodilo upiecť koláč, pokojne len vymeňte tortovú formu za plech.

Sladký cuketový koláč

Na tento koláč môžete využiť aj veľké cukety, ktorých chuť už nie je taká lahodná ako keď sú menšie. Cuketu poriadne poumývajte a spolu so šupkou jej 350 gramov nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Pridajte 300 gramov cukru, 2 vajíčka a 3 dcl oleja. Preosejte 250 gramov polohrubej múky a spolu s jedným práškom do pečiva, jedným vanilkovým cukrom a dvomi lyžicami kakaa a troškou škorice tiež pridajte do misky. Na záver prisypte oriešky podľa chuti, skvelé sú aj hrozienka, a všetko spolu poriadne premiešajte. Cesto vylejte na maslom a múkou vysypaný plech a pečte pri teplote 180°C, kým koláčik nezačne rozvoniavať. Po 40 minútach urobte opäť test špáradlom, či je koláč upečený. Nechajte vychladnúť a potrite podľa chuti buď pikantným džemom, alebo čokoládovou nátierkou. Vrch koláčika posypte strúhaným kokosom, čokoládou alebo na drobno nasekanými orieškami či plátkami mandlí.

Fazuľový brownie

Aj vy ste milovníkom čokoládového brownie? Čo tak si ho pripraviť vo fit verzii a plný bielkovín? Na prípravu použite 300 g červenej fazule buď z konzervy, v tom prípade ju sceďte a poriadne prepláchnite vodou, alebo vopred namočenú a uvarenú. Vložte do mixéra a k fazuliam pridajte 20 gramov kvalitného kakaa, 60 g ovsených vločiek, štipku soli a 5 lyžíc medu. Môžete tiež použiť vanilkový extrakt alebo lusk, no nezabudnite na jednu lyžičku kypriaceho prášku a 200 ml plnotučného mlieka. Mixér zapnite a mixujte dovtedy, kým nezískate hladkú hmotu. Tú prelejte do misky a primiešajte k nej 80 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády. Cesto vylejte do papierom vystlanej formy o rozmeroch 20x20 cm, posypte čerstvými alebo lyofilizovanými malinami a pečte pri teplote 170°C asi 25-30 minút.

Elementy ženy: Marián Hornyák

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2025 00:24