Dajte cvikli šancu a využite ju pri varení.Dreamstime
StoryEditor

Farebné pochúťky z cvikle: Pripravte si domáci boršč, gnocchi alebo terinu

27.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Dajte jej šancu a využite ju pri varení. Cvikla je nielen krásne farebná, ale aj zdravá a chutná!

Gnocchi s kozím syrom

Suroviny na 6 porcií:

· 400 g cvikle

· 2 strúčiky cesnaku

· 4 lyžice olivového oleja

· 400 g múčnych zemiakov

· soľ

· asi 400 g detskej krupice

· 1 vajce

· 60 g masla

· čerstvo mleté čierne korenie

· 2 hrste listov baby špenátu

· hrsť nasekaných vlašských orechov

· 250 g kozieho syra

1. Cviklu umyjeme, rozkrájame na štvrtiny a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C domäkka, približne 45 minút.

2. Cviklu s cesnakom necháme vychladnúť, potom ich olúpeme a rozmixujeme dohladka. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ich, necháme vychladnúť, olúpeme a nastrúhame najemno.

3. Do misy nasypeme krupicu, pridáme vychladnuté nastrúhané zemiaky, vajce, soľ, rozmixovanú cviklu a vypracujeme vláčne cesto. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vypracované cesto rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme z nich valčeky s priemerom 2 cm. Každý valček rozkrojíme na 2 cm veľké kúsky a zľahka do každého odtlačíme zuby vidličky, čím získame typické zárezy. Varíme 2 až 3 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Vyberieme ich pomocou dierovanej naberačky a necháme odkvapkať.

4. Na panvici rozohrejeme maslo a gnocchi krátko opečieme. Dochutíme soľou a korením. Na taniere rozdelíme umyté listy špenátu, pridáme gnocchi a posypeme rozdrobeným kozím syrom a vlašskými orechmi. Ihneď podávame.

Recept na cviklovú terinu na ďalšej strane.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 00:12