Gnocchi s kozím syrom
Suroviny na 6 porcií:
· 400 g cvikle
· 2 strúčiky cesnaku
· 4 lyžice olivového oleja
· 400 g múčnych zemiakov
· soľ
· asi 400 g detskej krupice
· 1 vajce
· 60 g masla
· čerstvo mleté čierne korenie
· 2 hrste listov baby špenátu
· hrsť nasekaných vlašských orechov
· 250 g kozieho syra
1. Cviklu umyjeme, rozkrájame na štvrtiny a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, pokvapkáme olejom a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C domäkka, približne 45 minút.
2. Cviklu s cesnakom necháme vychladnúť, potom ich olúpeme a rozmixujeme dohladka. Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ich, necháme vychladnúť, olúpeme a nastrúhame najemno.
3. Do misy nasypeme krupicu, pridáme vychladnuté nastrúhané zemiaky, vajce, soľ, rozmixovanú cviklu a vypracujeme vláčne cesto. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vypracované cesto rozdelíme na 8 častí a vyvaľkáme z nich valčeky s priemerom 2 cm. Každý valček rozkrojíme na 2 cm veľké kúsky a zľahka do každého odtlačíme zuby vidličky, čím získame typické zárezy. Varíme 2 až 3 minúty, kým nevyplávajú na hladinu. Vyberieme ich pomocou dierovanej naberačky a necháme odkvapkať.
4. Na panvici rozohrejeme maslo a gnocchi krátko opečieme. Dochutíme soľou a korením. Na taniere rozdelíme umyté listy špenátu, pridáme gnocchi a posypeme rozdrobeným kozím syrom a vlašskými orechmi. Ihneď podávame.
Recept na cviklovú terinu na ďalšej strane.