Boršč
Suroviny na 4 porcie:
· 400 g predného hovädzieho mäsa
· 1 narezaná špiková kosť
· soľ
· 2 bobkové listy
· 4 zrnká nového korenia
· 6 zrniek čierneho korenia
· 2 mrkvy
· 2 veľké zemiaky
· 1 veľká cibuľa
· 2 strúčiky cesnaku
· 1/4 hlávkovej kapusty
· 1 cvikla
· 2 lyžice octu
· mleté čierne korenie
· 200 ml sladkej smotany
1. Mäso a špikovú kosť umyjeme, dáme ich do tlakového hrnca, zalejeme asi 1 000 ml vody, osolíme a pridáme celé korenie (bobkový list, nové korenie a čierne korenie). Hrniec uzatvoríme pokrievkou, regulátor tlaku nastavíme na stupeň 2 a privedieme do varu. Potom teplotu znížime a varíme ďalej asi 20 minút.
2. Medzitým olúpeme mrkvu, zemiaky, cibuľu a cesnak a všetko nakrájame na kocky. Hlávkovú kapustu očistíme a nakrájame na kúsky. Tlakový hrniec s mäsom a kosťami odstavíme, počkáme, kým vyjde všetka para a hrniec nebude pod tlakom, a pokrievku odstránime.
3. Pridáme pripravenú zeleninu, hrniec opäť uzavrieme a varíme ešte asi 10 minút.
4. Hrniec schladíme, otvoríme, vyberieme kosti a mäso. Mäso nakrájame na kocky a dáme späť do polievky. Pridáme nakrájanú cviklu a všetko prehrejeme. Boršč ochutíme octom, soľou a korením. Smotanu podávame zvlášť.
Recept na cviklové gnocchi a terinu na ďalšej strane.