Dajte cvikli šancu a využite ju pri varení.Dreamstime
StoryEditor

Farebné pochúťky z cvikle: Pripravte si domáci boršč, gnocchi alebo terinu

27.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Dajte jej šancu a využite ju pri varení. Cvikla je nielen krásne farebná, ale aj zdravá a chutná!

Boršč

Suroviny na 4 porcie:

· 400 g predného hovädzieho mäsa

· 1 narezaná špiková kosť

· soľ

· 2 bobkové listy

· 4 zrnká nového korenia

· 6 zrniek čierneho korenia

· 2 mrkvy

· 2 veľké zemiaky

· 1 veľká cibuľa

· 2 strúčiky cesnaku

· 1/4 hlávkovej kapusty

· 1 cvikla

· 2 lyžice octu

· mleté čierne korenie

· 200 ml sladkej smotany

1. Mäso a špikovú kosť umyjeme, dáme ich do tlakového hrnca, zalejeme asi 1 000 ml vody, osolíme a pridáme celé korenie (bobkový list, nové korenie a čierne korenie). Hrniec uzatvoríme pokrievkou, regulátor tlaku nastavíme na stupeň 2 a privedieme do varu. Potom teplotu znížime a varíme ďalej asi 20 minút.

2. Medzitým olúpeme mrkvu, zemiaky, cibuľu a cesnak a všetko nakrájame na kocky. Hlávkovú kapustu očistíme a nakrájame na kúsky. Tlakový hrniec s mäsom a kosťami odstavíme, počkáme, kým vyjde všetka para a hrniec nebude pod tlakom, a pokrievku odstránime.

3. Pridáme pripravenú zeleninu, hrniec opäť uzavrieme a varíme ešte asi 10 minút.

4. Hrniec schladíme, otvoríme, vyberieme kosti a mäso. Mäso nakrájame na kocky a dáme späť do polievky. Pridáme nakrájanú cviklu a všetko prehrejeme. Boršč ochutíme octom, soľou a korením. Smotanu podávame zvlášť.

Recept na cviklové gnocchi a terinu na ďalšej strane.  

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 12:18