S jablčnou omáčkou
Suroviny na 4 porcie:
·2 lyžice medu
·8 lyžíc jablčnej šťavy
·3 lyžice šalvie
·2 lyžice olivového oleja
·soľ
·mleté čierne korenie
·4 bravčové kotlety
·2 červené jablká
·citrónová šťava z 1 citróna
1 V miske prešľaháme vidličkou med s jablčnou šťavou, najemno nasekanou šalviou a olejom. Osolíme, okoreníme a do marinády naložíme kotlety a necháme ich asi 20 minút odpočívať.
2 Kotlety potom grilujeme na panvici asi 4 minúty z každej strany. Na mesiačiky nakrájané jablká naložíme do marinády a potom ich pridáme k mäsu na panvicu a spoločne dopekáme ďalšie 4 minúty dozlatista.
3 Medzitým si v hrnci privedieme k varu zvyšnú marinádu a necháme zvariť na 1/3 pôvodného objemu. Osolíme, okoreníme, prípadne dochutíme citrónovou šťavou. Kotlety môžeme podávať napríklad so zelenými fazuľkami opečenými na masle.
Kotlety s hubami a so šalátom
Suroviny na 4 porcie:
Na prípravu mäsa:
· 4 hrubšie plátky bravčovej kotlety
· soľ
· mleté čierne korenie
· 1 cibuľa
· 5 strúčikov cesnaku
· 300 g krémových šampiňónov
Na marinádu:
· 3 lyžice repkového oleja
· 2 lyžice sójovej omáčky
· 3 lyžice plnotučnej horčice
· 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
· stonka tymianu
Na šalát:
· 4 lyžice panenského olivového oleja
· 2 lyžice arašidového masla
· 2 lyžice medu
· 2 lyžice ryžového octu
· soľ
· 150 g zmesi listových šalátov
1 Plátky mäsa na okrajoch niekoľkokrát narežeme, naklepeme, z oboch strán osolíme a okoreníme. Na dno pekáča rozložíme najemno nakrájanú cibuľu, na ňu položíme mäso a zasypeme cesnakom so šampiňónmi.
2 V miske premiešame olej so sójovou omáčkou, s horčicou, korením a so 100 ml vody. Pripravenú marinádu nalejeme na mäso, pridáme niekoľko stoniek tymianu a zakryté pečieme v rúre pri 180 °C asi 1 hodinu domäkka. Potom odklopíme a dopečieme dozlatista.
3 Ďalej v inej miske prešľaháme olej s arašidovým maslom, medom a s octom. Podľa chuti osolíme a dresingom pokvapkáme zmes listových šalátov. Upečené kotlety podávame spolu so šalátom.
Zapečené v smotanovo-horčicovej omáčke
Suroviny na 4 porcie:
· 800 g bravčových kotliet
· soľ
· mleté čierne korenie
· 1,5 kg zemiakov
· 1 červená cibuľa
· 1 hrsť čerstvého tymianu
· 200 g tvrdého syra podľa chuti
· 200 ml 33% smotany na šľahanie
· 1 lyžica dijonskej horčice
1 Mäso nakrájame na plátky, naklepeme a z oboch strán osolíme a okoreníme. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky, rovnako tak cibuľu.
2 Zemiaky osolíme a necháme asi 10 minút vypotiť, vodu potom zlejeme, zemiaky okoreníme a pridáme lístky tymianu.
3 Rozložíme ich do zapekacej misy, navrch dáme plátky cibule a znovu osolíme. Na cibuľu položíme plátky kotliet a posypeme ich nastrúhaným syrom.
4 V miske zmiešame smotanu s horčicou a osolíme. Smotanu nalejeme na kotlety a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 80 minút.