Sýte mäso je vždy stávka na istotu.Dreamstime
StoryEditor

Výborné bravčové kotlety: Pripravte sýty obed pre celú rodinu na tri rôzne spôsoby

17.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sýte mäso je vždy stávka na istotu, keď ide o dobrý obed pre rodinu. Záleží len na vás, či kotlety pripravíte radšej s hubami, v smotanovej omáčke či s jablkami.

S jablčnou omáčkou

Suroviny na 4 porcie:

·2 lyžice medu

·8 lyžíc jablčnej šťavy

·3 lyžice šalvie

·2 lyžice olivového oleja

·soľ

·mleté čierne korenie

·4 bravčové kotlety

·2 červené jablká

·citrónová šťava z 1 citróna

1 V miske prešľaháme vidličkou med s jablčnou šťavou, najemno nasekanou šalviou a olejom. Osolíme, okoreníme a do marinády naložíme kotlety a necháme ich asi 20 minút odpočívať.

2 Kotlety potom grilujeme na panvici asi 4 minúty z každej strany. Na mesiačiky nakrájané jablká naložíme do marinády a potom ich pridáme k mäsu na panvicu a spoločne dopekáme ďalšie 4 minúty dozlatista.

3 Medzitým si v hrnci privedieme k varu zvyšnú marinádu a necháme zvariť na 1/3 pôvodného objemu. Osolíme, okoreníme, prípadne dochutíme citrónovou šťavou. Kotlety môžeme podávať napríklad so zelenými fazuľkami opečenými na masle.

 

 

Kotlety s hubami a so šalátom

Suroviny na 4 porcie:

Na prípravu mäsa:

· 4 hrubšie plátky bravčovej kotlety

· soľ

· mleté čierne korenie

· 1 cibuľa

· 5 strúčikov cesnaku

· 300 g krémových šampiňónov

Na marinádu:

· 3 lyžice repkového oleja

· 2 lyžice sójovej omáčky

· 3 lyžice plnotučnej horčice

· 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

· stonka tymianu

Na šalát:

· 4 lyžice panenského olivového oleja

· 2 lyžice arašidového masla

· 2 lyžice medu

· 2 lyžice ryžového octu

· soľ

· 150 g zmesi listových šalátov

1 Plátky mäsa na okrajoch niekoľkokrát narežeme, naklepeme, z oboch strán osolíme a okoreníme. Na dno pekáča rozložíme najemno nakrájanú cibuľu, na ňu položíme mäso a zasypeme cesnakom so šampiňónmi.

2 V miske premiešame olej so sójovou omáčkou, s horčicou, korením a so 100 ml vody. Pripravenú marinádu nalejeme na mäso, pridáme niekoľko stoniek tymianu a zakryté pečieme v rúre pri 180 °C asi 1 hodinu domäkka. Potom odklopíme a dopečieme dozlatista.

3 Ďalej v inej miske prešľaháme olej s arašidovým maslom, medom a s octom. Podľa chuti osolíme a dresingom pokvapkáme zmes listových šalátov. Upečené kotlety podávame spolu so šalátom.

 

Zapečené v smotanovo-horčicovej omáčke

Suroviny na 4 porcie:

· 800 g bravčových kotliet

· soľ

· mleté čierne korenie

· 1,5 kg zemiakov

· 1 červená cibuľa

· 1 hrsť čerstvého tymianu

· 200 g tvrdého syra podľa chuti

· 200 ml 33% smotany na šľahanie

· 1 lyžica dijonskej horčice

1 Mäso nakrájame na plátky, naklepeme a z oboch strán osolíme a okoreníme. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky, rovnako tak cibuľu.

2 Zemiaky osolíme a necháme asi 10 minút vypotiť, vodu potom zlejeme, zemiaky okoreníme a pridáme lístky tymianu.

3 Rozložíme ich do zapekacej misy, navrch dáme plátky cibule a znovu osolíme. Na cibuľu položíme plátky kotliet a posypeme ich nastrúhaným syrom.

4 V miske zmiešame smotanu s horčicou a osolíme. Smotanu nalejeme na kotlety a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 80 minút.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:53