Mrežovníky vyzerajú efektne a chutia perfektne!Dreamstime
StoryEditor

Vyskúšajte mriežkované koláče: Vyzerajú efektne a chutia perfektne!

18.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Krehké, chrumkavé ale aj s výbornou plnkou – náš tip na dezert ku kávičke na tento týždeň sú mrežovníky.

Kysnutý s jablkami

Suroviny na 12 porcií:

Cesto:

· 25 g droždia

· 50 g krupicového cukru

· 300 g polohrubej múky

· 100 ml mlieka

· štipka soli

· 2 žĺtky a 1 vajce na potretie

· 60 g masla

Náplň:

· 6 väčších jabĺk

· 1 citrón

· 1 lyžica kukuričného škrobu

· 1 lyžička perníkového korenia

· 3 lyžice krupicového cukru

1 Droždie rozdrobíme do misky, posypeme trochou cukru, trochou múky a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme kvások vykysnúť.

2 Zvyšnú múku a cukor vysypeme do misy. Pridáme štipku soli, žĺtky a vychladnuté rozpustené maslo. Nakoniec vmiešame kvások a vypracujeme hladké cesto. Zľahka zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

3 Medzitým očistíme jablká a nastrúhame ich nahrubo. Premiešame s citrónovou šťavou, so škrobom, korením a s cukrom.

4 Dve tretiny vykysnutého cesta rozvaľkáme na silnejší plát a pokladieme ho jablčnou náplňou. Zo zvyšného cesta vytvoríme niekoľko tenkých valčekov, ktoré položíme navrch do tvaru mriežky. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 165 °C asi 45-50 minút.

 

Zo zemiakového cesta

Suroviny na 16 porcií:

Cesto:

· 150 g polohrubej múky

· 100 g hladkej múky

· 1 lyžička jedlej sódy

· 1 lyžička škorice

· 150 g práškového cukru

· 250 g zemiakov uvarených v šupke

· 1 vajce

· 100 g tuku na pečenie

· 1 vajce na potretie

Náplň:

· 250 g ríbezľového lekváru

· 100 g vlašských alebo lieskových orieškov

1 Do misy preosejeme oba druhy múky. Pridáme sódu, škoricu a cukor. Všetko dobre premiešame.

2 Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno. Spolu s vajcom a tukom nakrájaným na malé kúsky ich pridáme do misy so sypkou zmesou. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a na 30 minút uložíme do chladu odležať.

3 Z 2/3 cesta vyvaľkáme obdĺžnikový plát a prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ho lekvárom a posypeme nasekanými orechmi.

4 Zo zvyšného cesta vymodelujeme pramienky a na koláči z nich vytvoríme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pri 180 °C ho pečieme asi 40 minút.

 

Tvarohový mrežovník s čučoriedkami

Suroviny na 16 porcií:

Cesto:

·300 g hladkej múky

·100 g práškového cukru

·1/2 balíčka prášku do pečiva

·1 vajce

·200 g masla

Náplň:

·500 g mäkkého tvarohu

·100 g práškového cukru

·2 balíčky vanilkového cukru

·2 vajcia

·300 g čučoriedok

1 Múku preosejeme do misy spolu s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme vajce, na kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme asi na 30 minút odležať do chladničky. Následne dve tretiny cesta rozvaľkáme na tenký plát a vložíme do plechu (30 x 40 cm) vyloženého papierom na pečenie. Predpečieme pri 180 °C asi 20 minút.

2 Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a s vajcami. Náplň rozotrieme na predpečený korpus. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme dlhé pramene a stočíme ich do špirálok na mriežky.

3 Na povrchu koláča vytvoríme mriežku zo špirálok a striedavo vyplníme čučoriedkami. Dopečieme pri 160 °C asi 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť v plechu a potom nakrájame na jednotlivé porcie.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:53