Kysnutý s jablkami
Suroviny na 12 porcií:
Cesto:
· 25 g droždia
· 50 g krupicového cukru
· 300 g polohrubej múky
· 100 ml mlieka
· štipka soli
· 2 žĺtky a 1 vajce na potretie
· 60 g masla
Náplň:
· 6 väčších jabĺk
· 1 citrón
· 1 lyžica kukuričného škrobu
· 1 lyžička perníkového korenia
· 3 lyžice krupicového cukru
1 Droždie rozdrobíme do misky, posypeme trochou cukru, trochou múky a zalejeme teplým mliekom. Premiešame a necháme kvások vykysnúť.
2 Zvyšnú múku a cukor vysypeme do misy. Pridáme štipku soli, žĺtky a vychladnuté rozpustené maslo. Nakoniec vmiešame kvások a vypracujeme hladké cesto. Zľahka zaprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
3 Medzitým očistíme jablká a nastrúhame ich nahrubo. Premiešame s citrónovou šťavou, so škrobom, korením a s cukrom.
4 Dve tretiny vykysnutého cesta rozvaľkáme na silnejší plát a pokladieme ho jablčnou náplňou. Zo zvyšného cesta vytvoríme niekoľko tenkých valčekov, ktoré položíme navrch do tvaru mriežky. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 165 °C asi 45-50 minút.
Zo zemiakového cesta
Suroviny na 16 porcií:
Cesto:
· 150 g polohrubej múky
· 100 g hladkej múky
· 1 lyžička jedlej sódy
· 1 lyžička škorice
· 150 g práškového cukru
· 250 g zemiakov uvarených v šupke
· 1 vajce
· 100 g tuku na pečenie
· 1 vajce na potretie
Náplň:
· 250 g ríbezľového lekváru
· 100 g vlašských alebo lieskových orieškov
1 Do misy preosejeme oba druhy múky. Pridáme sódu, škoricu a cukor. Všetko dobre premiešame.
2 Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno. Spolu s vajcom a tukom nakrájaným na malé kúsky ich pridáme do misy so sypkou zmesou. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a na 30 minút uložíme do chladu odležať.
3 Z 2/3 cesta vyvaľkáme obdĺžnikový plát a prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ho lekvárom a posypeme nasekanými orechmi.
4 Zo zvyšného cesta vymodelujeme pramienky a na koláči z nich vytvoríme mriežku. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry. Pri 180 °C ho pečieme asi 40 minút.
Tvarohový mrežovník s čučoriedkami
Suroviny na 16 porcií:
Cesto:
·300 g hladkej múky
·100 g práškového cukru
·1/2 balíčka prášku do pečiva
·1 vajce
·200 g masla
Náplň:
·500 g mäkkého tvarohu
·100 g práškového cukru
·2 balíčky vanilkového cukru
·2 vajcia
·300 g čučoriedok
1 Múku preosejeme do misy spolu s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme vajce, na kúsky nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto, ktoré uložíme asi na 30 minút odležať do chladničky. Následne dve tretiny cesta rozvaľkáme na tenký plát a vložíme do plechu (30 x 40 cm) vyloženého papierom na pečenie. Predpečieme pri 180 °C asi 20 minút.
2 Tvaroh zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a s vajcami. Náplň rozotrieme na predpečený korpus. Zo zvyšného cesta vyvaľkáme dlhé pramene a stočíme ich do špirálok na mriežky.
3 Na povrchu koláča vytvoríme mriežku zo špirálok a striedavo vyplníme čučoriedkami. Dopečieme pri 160 °C asi 40 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť v plechu a potom nakrájame na jednotlivé porcie.