
Morčacie pečienky a srdiečka na ihle
Suroviny na 4 porcie:
· 200 g morčacích pečienok
· 200 g morčacích srdiečok
· 1 lyžica korenia piatich vôní
· 1 lyžica údenej papriky
· šťava z 1 citróna
· olivový olej na pokvapkanie
· 1 karfiol
· 2 cukety
· soľ
· mleté čierne korenie
Dip:
· 200 g tučného jogurtu
· 1 lyžica korenia karí
· 100 g ananásu
1 Srdiečka a pečienky očistíme, ochutíme zmesou korenia, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a napichneme ich striedavo na ihly.
2 Karfiol rozkrájame na 1,5 cm hrubé plátky, cukety nakrájame na dlhšie prúžky a všetko pokvapkáme olejom, osolíme ich a okoreníme.
3 Všetko spolu grilujeme na stredne rozohriatom grile domäkka a podávame s dipom pripraveným z jogurtu, korenia karí a rozmixovaného ananásu.
Bravčová pečeň na smotane s paprikou
Suroviny na 4 porcie:
Na prípravu pečene:
· 600 g bravčovej pečene
· rastlinný olej
· 1 cibuľa
· 1 strúčik cesnaku
· 1 červená paprika
· 1 zelená paprika
· 1 žltá paprika
· 300 ml smotany na varenie
· 1 lyžica hladkej múky
· soľ
· mleté čierne korenie
Na dohotovenie:
· papričky čili
· petržlenová vňať
· 200 g varenej ryže na podávanie
1 Pečeň odblaníme a nakrájame na malé kúsky. V panvici nahrejeme olej a pečeň na ňom sprudka orestujeme. Opečené kúsky vyberieme z panvice a vo výpeku dozlatista opečieme najemno nakrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom.
2 Do zmesi pridáme na rezančeky nakrájané papriky, krátko orestujeme, vrátime kúsky pečienky, podlejeme vodou a varíme do zmäknutia.
3 Nakoniec prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Dochutíme soľou a korením.
4 Pri servírovaní na tanieri posypeme nakrájanou papričkou čili, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame spolu s ryžou.
Teľacia pečeň na víne
Suroviny na 4 porcie:
Na majonézu:
· 2 žĺtky
· 1 lyžica horčice
· soľ
· 200 ml oleja
· 1 malá cibuľa
· 2 sterilizované uhorky
· 8 stoniek pažítky
· worcesterská omáčka podľa chuti
Na pečeň:
· 800 g teľacej pečene
· hrubozrnná soľ
· mleté čierne korenie
· hladká múka na obalenie
· 2 červené cibule
· 5 lyžíc oleja
· 400 ml bieleho vína
· 60 g masla
· 6 stoniek petržlenovej vňate
· bageta na podávanie
1 Do misky dáme žĺtky, horčicu a soľ. Za stáleho miešania metličkou prilievame olej. Do majonézy potom pridáme nakrájanú cibuľku, uhorku a pažítku. Pridáme pár kvapiek worcesterskej omáčky.
2 Teľaciu pečeň nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Rozohrejeme panvicu, olúpeme cibuľu a nakrájame na kolieska.
3 Na rozpálenom oleji opekáme plátky pečene z každej strany asi 3 minúty. Potom pridáme cibuľu a dopekáme s pečienkou asi 2 minúty. Všetko zalejeme bielym vínom a necháme postupne vyvárať.
4 Pečienku počas varenia otáčame. Nakoniec vmiešame maslo, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s domácou majonézou a bagetou.