Pripravte si pečienky na tri rôzne spôsoby.Dreamstime
StoryEditor

Výborné pochúťky s pečienkou: Okrem kuracích chutia skvele aj morčacie, teľacie či bravčové

10.09.2022, 12:00
Recepty a tipy

Ak patríte do tábora tých gurmánov, čo si na pečienke radi pochutia, tak máme pre vás tri skvelé recepty. Vyskúšajte ich s nami.

Morčacie pečienky a srdiečka na ihle

Suroviny na 4 porcie:

· 200 g morčacích pečienok

· 200 g morčacích srdiečok

· 1 lyžica korenia piatich vôní

· 1 lyžica údenej papriky

· šťava z 1 citróna

· olivový olej na pokvapkanie

· 1 karfiol

· 2 cukety

· soľ

· mleté čierne korenie

Dip:

· 200 g tučného jogurtu

· 1 lyžica korenia karí

· 100 g ananásu

1 Srdiečka a pečienky očistíme, ochutíme zmesou korenia, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom a napichneme ich striedavo na ihly.

2 Karfiol rozkrájame na 1,5 cm hrubé plátky, cukety nakrájame na dlhšie prúžky a všetko pokvapkáme olejom, osolíme ich a okoreníme.

3 Všetko spolu grilujeme na stredne rozohriatom grile domäkka a podávame s dipom pripraveným z jogurtu, korenia karí a rozmixovaného ananásu.

 

Bravčová pečeň na smotane s paprikou

Suroviny na 4 porcie:

Na prípravu pečene:

· 600 g bravčovej pečene

· rastlinný olej

· 1 cibuľa

· 1 strúčik cesnaku

· 1 červená paprika

· 1 zelená paprika

· 1 žltá paprika

· 300 ml smotany na varenie

· 1 lyžica hladkej múky

· soľ

· mleté čierne korenie

Na dohotovenie:

· papričky čili

· petržlenová vňať

· 200 g varenej ryže na podávanie

1 Pečeň odblaníme a nakrájame na malé kúsky. V panvici nahrejeme olej a pečeň na ňom sprudka orestujeme. Opečené kúsky vyberieme z panvice a vo výpeku dozlatista opečieme najemno nakrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom.

2 Do zmesi pridáme na rezančeky nakrájané papriky, krátko orestujeme, vrátime kúsky pečienky, podlejeme vodou a varíme do zmäknutia.

3 Nakoniec prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku, a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Dochutíme soľou a korením.

4 Pri servírovaní na tanieri posypeme nakrájanou papričkou čili, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame spolu s ryžou.

 

Teľacia pečeň na víne

Suroviny na 4 porcie:

Na majonézu:

· 2 žĺtky

· 1 lyžica horčice

· soľ

· 200 ml oleja

· 1 malá cibuľa

· 2 sterilizované uhorky

· 8 stoniek pažítky

· worcesterská omáčka podľa chuti

Na pečeň:

· 800 g teľacej pečene

· hrubozrnná soľ

· mleté čierne korenie

· hladká múka na obalenie

· 2 červené cibule

· 5 lyžíc oleja

· 400 ml bieleho vína

· 60 g masla

· 6 stoniek petržlenovej vňate

· bageta na podávanie

1 Do misky dáme žĺtky, horčicu a soľ. Za stáleho miešania metličkou prilievame olej. Do majonézy potom pridáme nakrájanú cibuľku, uhorku a pažítku. Pridáme pár kvapiek worcesterskej omáčky.

2 Teľaciu pečeň nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Rozohrejeme panvicu, olúpeme cibuľu a nakrájame na kolieska.

3 Na rozpálenom oleji opekáme plátky pečene z každej strany asi 3 minúty. Potom pridáme cibuľu a dopekáme s pečienkou asi 2 minúty. Všetko zalejeme bielym vínom a necháme postupne vyvárať.

4 Pečienku počas varenia otáčame. Nakoniec vmiešame maslo, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s domácou majonézou a bagetou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:08