
Závin s marcipánom
Suroviny na 2 záviny po 10 kúskov:
Cesto:
· 500 g chladeného lístkového cesta
· hladká múka na posypanie dosky
· 1 vajce na potretie
Plnka:
· 8 hrušiek
· šťava z 1 citróna
· 20 g krupicového cukru
· 1 balíček vanilkového cukru
· 2 lyžice vanilkového pudingového prášku
· štipka mletého klinčeka
· 50 g mandľových lupienkov
· 50 g marcipánu
· práškový cukor na posypanie
1 Najprv pripravíme plnku. Hrušky olúpeme, rozkrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a dužinu nakrájame na tenké plátky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. V mise zmiešame krupicový a vanilkový cukor, pudingový prášok a mletý klinček. Hrušky vložíme do tejto zmesi a premiešame.
2 Cesto rozkrojíme na dva rovnako veľké diely a každý rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm. Na každý plát cesta rozložíme polovicu hruškovej plnky, pričom okraje necháme voľné. Posypeme mandľami. Marcipán nakrájame na drobné kúsky a rovnomerne ich rozdelíme na plnku.
3 Cesto z jednej strany prehneme cez plnku a potrieme rozšľahaným vajcom. Potom prehneme aj cesto z druhej strany a konce závinov dobre pritlačíme. Plech vyložíme papierom na pečenie a záviny naň položíme spojom nadol. Povrch potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou.
4 Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 35 až 40 minút dozlatista. Po upečení necháme záviny vychladnúť na kovovej mriežke a pred podávaním ich pocukrujeme.
Tvarohový koláč
Suroviny na 12 kúskov:
· 150 g hladkej múky
· 100 g špaldovej múky
· 1 vajce
· štipka soli
· 1 lyžica trstinového cukru
· 125 g masla + 30 g na opečenie hrušiek
· ½ lyžičky citrónovej kôry
· 3 hrušky
· 2 balíčky škoricového cukru
Plnka:
· 500 g mäkkého plnotučného tvarohu
· 2 vajcia
· 150 g práškového cukru
· ½ vanilkového struku
· čerstvá mäta na ozdobenie
1 Do misy dáme oba druhy múky, vajce, soľ, cukor, zmäknuté maslo a ostrúhanú citrónovú kôru. Všetko dôkladne prepracujeme a cesto vyvaľkáme na guľatý plát.
2 Cestom vyložíme koláčovú formu (priemer asi 23 cm) a uložíme do chladničky odpočinúť. Hrušky olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky.
3 Potom ich orestujeme na masle, pridáme škoricový cukor a necháme skaramelizovať. Medzitým zmiešame tvaroh s vajcami, práškovým cukrom a vanilkou.
4 Formu s cestom naplníme tvarohovou náplňou a navrch dáme opečené hrušky. Koláč pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Hotový koláč ozdobíme čerstvou mätou.
Čokoládový koláč s orieškami
Suroviny na 4 porcie:
· 80 g masla
· 100 g horkej čokolády
· 3 vajcia
· 90 g krupicového cukru
· 2 lyžice brandy
· štipka soli
· 120 g polohrubej múky
· 2 lyžice kakaa
· 50 g lieskových orieškov
· 4 hrušky
· 1 lyžica citrónovej šťavy
· práškový cukor na posypanie
1 Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli s čokoládou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a brandy do peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh.
2 Potom spojíme so žĺtkovou penou, zľahka vmiešame rozpustenú čokoládu s maslom a preosiatu múku s kakaom. Nakoniec vmiešame najemno mleté oriešky.
3 Cesto rozotrieme do koláčovej formy vymastenej tukom a vysypanej polohrubou múkou. Hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na štvrtinky. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
4 Rozložíme na povrch cesta a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a nakrájame na porcie. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.