Využite hrušky do sladkých dezertov.Shutterstock
StoryEditor

S marcipánom, tvarohom či čokoládou: Hruškové koláče zachutia každému

28.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Ak máte poruke zopár domácich hrušiek alebo máte rovno veľkú úrodu, využite ich do sladkých dezertov.

Závin s marcipánom

Suroviny na 2 záviny po 10 kúskov:

Cesto:

· 500 g chladeného lístkového cesta

· hladká múka na posypanie dosky

· 1 vajce na potretie

Plnka:

· 8 hrušiek

· šťava z 1 citróna

· 20 g krupicového cukru

· 1 balíček vanilkového cukru

· 2 lyžice vanilkového pudingového prášku

· štipka mletého klinčeka

· 50 g mandľových lupienkov

· 50 g marcipánu

· práškový cukor na posypanie

1 Najprv pripravíme plnku. Hrušky olúpeme, rozkrájame na štvrtinky, odstránime jadrovníky a dužinu nakrájame na tenké plátky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. V mise zmiešame krupicový a vanilkový cukor, pudingový prášok a mletý klinček. Hrušky vložíme do tejto zmesi a premiešame.

2 Cesto rozkrojíme na dva rovnako veľké diely a každý rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm. Na každý plát cesta rozložíme polovicu hruškovej plnky, pričom okraje necháme voľné. Posypeme mandľami. Marcipán nakrájame na drobné kúsky a rovnomerne ich rozdelíme na plnku.

3 Cesto z jednej strany prehneme cez plnku a potrieme rozšľahaným vajcom. Potom prehneme aj cesto z druhej strany a konce závinov dobre pritlačíme. Plech vyložíme papierom na pečenie a záviny naň položíme spojom nadol. Povrch potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a cesto niekoľkokrát prepichneme vidličkou.

4 Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 35 až 40 minút dozlatista. Po upečení necháme záviny vychladnúť na kovovej mriežke a pred podávaním ich pocukrujeme.

 

Tvarohový koláč

Suroviny na 12 kúskov:

· 150 g hladkej múky

· 100 g špaldovej múky

· 1 vajce

· štipka soli

· 1 lyžica trstinového cukru

· 125 g masla + 30 g na opečenie hrušiek

· ½ lyžičky citrónovej kôry

· 3 hrušky

· 2 balíčky škoricového cukru

Plnka:

· 500 g mäkkého plnotučného tvarohu

· 2 vajcia

· 150 g práškového cukru

· ½ vanilkového struku

· čerstvá mäta na ozdobenie

1 Do misy dáme oba druhy múky, vajce, soľ, cukor, zmäknuté maslo a ostrúhanú citrónovú kôru. Všetko dôkladne prepracujeme a cesto vyvaľkáme na guľatý plát.

2 Cestom vyložíme koláčovú formu (priemer asi 23 cm) a uložíme do chladničky odpočinúť. Hrušky olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky.

3 Potom ich orestujeme na masle, pridáme škoricový cukor a necháme skaramelizovať. Medzitým zmiešame tvaroh s vajcami, práškovým cukrom a vanilkou.

4 Formu s cestom naplníme tvarohovou náplňou a navrch dáme opečené hrušky. Koláč pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Hotový koláč ozdobíme čerstvou mätou.

 

Čokoládový koláč s orieškami

Suroviny na 4 porcie:

· 80 g masla

· 100 g horkej čokolády

· 3 vajcia

· 90 g krupicového cukru

· 2 lyžice brandy

· štipka soli

· 120 g polohrubej múky

· 2 lyžice kakaa

· 50 g lieskových orieškov

· 4 hrušky

· 1 lyžica citrónovej šťavy

· práškový cukor na posypanie

1 Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli s čokoládou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a brandy do peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh.

2 Potom spojíme so žĺtkovou penou, zľahka vmiešame rozpustenú čokoládu s maslom a preosiatu múku s kakaom. Nakoniec vmiešame najemno mleté oriešky.

3 Cesto rozotrieme do koláčovej formy vymastenej tukom a vysypanej polohrubou múkou. Hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na štvrtinky. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

4 Rozložíme na povrch cesta a pečieme pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme a nakrájame na porcie. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:18