Jelení guláš s paprikami
Suroviny na 4 porcie:
· 700 g jelenieho pleca bez kosti
· soľ
· čerstvo mleté čierne korenie
· 2 veľké cibule
· 1 lyžica bravčovej masti
· 1 lyžica červenej papriky
· ½ lyžičky drvenej rasce
· 2 lyžice paradajkového pretlaku
· 1 lyžica ríbezľového džemu
· 2 strúčiky cesnaku
· asi 1 000 ml hovädzieho vývaru
· 1/2 červenej papriky
· 1/2 žltej papriky
· 1/2 zelenej papriky
· 1 paprička čili
· 1 lyžica hladkej múky
· 1 lyžica masla
· 1 lyžička sušeného majoránu
· čerstvé lístky majoránu na ozdobenie
1 Mäso očistíme a pokrájame na väčšie kocky. Dáme ho misy a ochutíme soľou a korením. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu opečieme dohneda. Potom pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme, aby zhnedlo a zatiahlo sa.
2 Opečené mäso poprášime sladkou paprikou a rascou a za stáleho miešania necháme korenie rozvoňať. Pridáme paradajkový pretlak a krátko premiešame. Potom vmiešame džem a na plátky nakrájaný olúpaný cesnak. Obsah hrnca zalejeme vývarom (mäso by malo byť celkom potopené) a dusíme asi 100 minút domäkka.
3 Nakoniec guláš zahustíme podľa potreby múkou zmiešanou s maslom a necháme zhruba ďalších 10 minút prevariť. Dochutíme ho soľou, korením a sušeným majoránom. Rozdelíme do tanierov a ozdobíme čerstvými bylinkami. Podávame napríklad so zemiakovými plackami.
Výborný kotlíkový
Suroviny na 8 porcií:
· 1 kg cibule
· 1 hlávka cesnaku
· 500 g bravčovej krkovičky
· 500 g bravčového pleca
· 100 g bravčovej masti
· 4 lyžice sladkej mletej papriky
· soľ
· ½ lyžice mletého čierneho korenia
· 1 lyžica rasce
· 500 g zemiakov
· 4 pálivé papriky
· chlieb na zahustenie
· červená cibuľa na podávanie
1 Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, mäso na väčšie kocky. V kotlíku zohrejeme masť, pridáme cibuľu s cesnakom a za stáleho miešania opekáme, primiešame mäso, posypeme sladkou paprikou a podlejeme vodou, aby mäso bolo ponorené presne po okraj. Osolíme, okoreníme, prisypeme rascu, priklopíme a varíme 60 minút.
2 Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Papriky zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rezančeky. Všetko pridáme k mäsu a varíme do zmäknutia. Nakoniec guláš zahustíme rozdrobenou striedkou chleba. Podávame s pečivom a nakrájanou červenou cibuľou.
Zbojnícky s klobásou a hubami
Suroviny na 4 porcie:
· 4 cibule
· 2 strúčiky cesnaku
· 2 lyžice rastlinného oleja
· 800 g bravčového pleca
· soľ
· mleté čierne korenie
· rasca
· 2 lyžice paradajkového pretlaku
· 1 lyžica mletej papriky
· 200 ml červeného vína
· 30 g masla
· 100 g húb
· 1 klobása
· 1 farebná paprika
· 1 paprička čili
· 50 g mrazeného hrášku
1 Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame najemno a orestujeme na rozohriatom oleji dozlatista.
2 Potom pridáme očistené mäso nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a rascou. Primiešame pretlak, mletú papriku, spoločne krátko orestujeme a nakoniec podlejeme vínom a trochou vody tak, aby bolo mäso ponorené. Dusíme domäkka asi 50 minút.
3 Na panvici rozohrejeme maslo a niekoľko minút na ňom restujeme očistené huby, klobásu nakrájanú na kúsky, papriku nasekanú nadrobno spoločne s papričkou čili a hráškom. Zmes vmiešame do guláša a ešte asi 5 minút spoločne prehrejeme. Hotový guláš môžeme podávať napríklad s chlebom.