Guláš je obľúbená sýta polievka, ktorú môže pripraviť na množstvo spôsobov.Pexels
StoryEditor

Po sýtom guláši sa len tak zapráši. Pripravte si ho 3x inak a na množstve nešetrite, okamžite sa minie

27.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Navaríme ho v jednom hrnci, je plný mäska aj zeleniny a postačí k nemu krajec chleba či pečivo. Kto si dá s nami guláš?

Jelení guláš s paprikami

Suroviny na 4 porcie:

· 700 g jelenieho pleca bez kosti

· soľ

· čerstvo mleté čierne korenie

· 2 veľké cibule

· 1 lyžica bravčovej masti

· 1 lyžica červenej papriky

· ½ lyžičky drvenej rasce

· 2 lyžice paradajkového pretlaku

· 1 lyžica ríbezľového džemu

· 2 strúčiky cesnaku

· asi 1 000 ml hovädzieho vývaru

· 1/2 červenej papriky

· 1/2 žltej papriky

· 1/2 zelenej papriky

· 1 paprička čili

· 1 lyžica hladkej múky

· 1 lyžica masla

· 1 lyžička sušeného majoránu

· čerstvé lístky majoránu na ozdobenie

1 Mäso očistíme a pokrájame na väčšie kocky. Dáme ho misy a ochutíme soľou a korením. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu opečieme dohneda. Potom pridáme mäso a zo všetkých strán ho opečieme, aby zhnedlo a zatiahlo sa.

2 Opečené mäso poprášime sladkou paprikou a rascou a za stáleho miešania necháme korenie rozvoňať. Pridáme paradajkový pretlak a krátko premiešame. Potom vmiešame džem a na plátky nakrájaný olúpaný cesnak. Obsah hrnca zalejeme vývarom (mäso by malo byť celkom potopené) a dusíme asi 100 minút domäkka.

3 Nakoniec guláš zahustíme podľa potreby múkou zmiešanou s maslom a necháme zhruba ďalších 10 minút prevariť. Dochutíme ho soľou, korením a sušeným majoránom. Rozdelíme do tanierov a ozdobíme čerstvými bylinkami. Podávame napríklad so zemiakovými plackami.

 

Výborný kotlíkový

Suroviny na 8 porcií:

· 1 kg cibule

· 1 hlávka cesnaku

· 500 g bravčovej krkovičky

· 500 g bravčového pleca

· 100 g bravčovej masti

· 4 lyžice sladkej mletej papriky

· soľ

· ½ lyžice mletého čierneho korenia

· 1 lyžica rasce

· 500 g zemiakov

· 4 pálivé papriky

· chlieb na zahustenie

· červená cibuľa na podávanie

1 Cibuľu a cesnak nakrájame najemno, mäso na väčšie kocky. V kotlíku zohrejeme masť, pridáme cibuľu s cesnakom a za stáleho miešania opekáme, primiešame mäso, posypeme sladkou paprikou a podlejeme vodou, aby mäso bolo ponorené presne po okraj. Osolíme, okoreníme, prisypeme rascu, priklopíme a varíme 60 minút.

2 Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Papriky zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rezančeky. Všetko pridáme k mäsu a varíme do zmäknutia. Nakoniec guláš zahustíme rozdrobenou striedkou chleba. Podávame s pečivom a nakrájanou červenou cibuľou.

Zbojnícky s klobásou a hubami

Suroviny na 4 porcie:

· 4 cibule

· 2 strúčiky cesnaku

· 2 lyžice rastlinného oleja

· 800 g bravčového pleca

· soľ

· mleté čierne korenie

· rasca

· 2 lyžice paradajkového pretlaku

· 1 lyžica mletej papriky

· 200 ml červeného vína

· 30 g masla

· 100 g húb

· 1 klobása

· 1 farebná paprika

· 1 paprička čili

· 50 g mrazeného hrášku

1 Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame najemno a orestujeme na rozohriatom oleji dozlatista.

2 Potom pridáme očistené mäso nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, korením a rascou. Primiešame pretlak, mletú papriku, spoločne krátko orestujeme a nakoniec podlejeme vínom a trochou vody tak, aby bolo mäso ponorené. Dusíme domäkka asi 50 minút.

3 Na panvici rozohrejeme maslo a niekoľko minút na ňom restujeme očistené huby, klobásu nakrájanú na kúsky, papriku nasekanú nadrobno spoločne s papričkou čili a hráškom. Zmes vmiešame do guláša a ešte asi 5 minút spoločne prehrejeme. Hotový guláš môžeme podávať napríklad s chlebom.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 19:44