Vafle si zamiluje celá rodina.Pexels
StoryEditor

Tie najsladšie vafle majú radi deti aj dospelí: Pripravte si ich so zmrzlinou či ricottou

10.08.2022, 12:00
Recepty a tipy

Tieto sladké kúsky majú radi okrem detí isto aj všetci dospelí. Ak máte doma vafľovač, určite si niektoré z nich pripravte a vychutnajte.

Jednoduché so zmrzlinou

Suroviny na 4 porcie:

·200 g hladkej múky

·1 lyžica kakaa

·1 lyžička prášku do pečiva

·2 lyžice práškového cukru na posypanie

·štipka soli

·3 vajcia

·200 ml mlieka

·100 g masla

·100 g čokolády

·50 ml smotany (33 %)

·smotanová zmrzlina 

1 V mise premiešame preosiatu múku s kakaom, kypriacim práškom, s cukrom a so soľou. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky rozmiešame s mliekom a 80 g rozpusteného masla. Tekutinu vlejeme do sypkej zmesi a vymiešame hladké cestíčko. Necháme ho pri izbovej teplote chvíľku rozležať.

2 Zahrejeme vafľovač a zľahka ho potrieme trochou zvyšného masla. Z bielkov vyšľa­háme tuhý sneh a vmiešame ho do odle­žaného cesta. Naberačkou vlievame cesto do vafľovača a postupne pečieme vafle.

3 Čokoládu nalámeme a so smotanou ju rozpustíme v teplom vodnom kúpeli. Upečené vafle doplníme na tanieri kopčekom zmrzliny, prelejeme čokoládou a posypeme cukrom.

image

Vafle si zamiluje celá rodina.

Pexels

 

Ricottové vafle

Suroviny na 4 porcie:

· 100 g ricotty

· 8 bielkov

· 200 ml mlieka

· ¼ balíčka vanilkového cukru

· 125 g hladkej múky

· ½ lyžice cukru

· 100 g masla

Dohotovenie:

· 150 g ricotty

· 200 g čerstvého ovocia

· čokoláda podľa chuti

· práškový cukor

· javorový sirup

1 V miske rozmiešame ricottu so 4 bielkami. Mlieko ohrejeme spoločne s vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť a zvrchu zoberieme kožu.

2 Do ricotty potom vmiešame hladkú múku, cukor a potom postupne primiešame vychladnuté mlieko. Do cesta pridáme tiež zmäknuté maslo.

3 Zo zvyšných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho zľahka do cesta. Cesto lejeme postupne do vafľovača a vafle pečieme 3 – 5 minút dozlatista.

4 Teplé vafle zdobíme lyžicou ricotty a na kúsky nakrájaným ovocím. Posypeme nalámanou čokoládou a práškovým cukrom. Nakoniec pokvapkáme javorovým sirupom.

 

Čokoládové

Suroviny na 4 porcie:

Cesto:

· 30 g tmavej čokolády so 70 % podielom kakaa

· 60 g kokosového oleja (plus na vymastenie)

· 3 vajcia

· 1 balíček vanilkového cukru

· štipka soli

· 100 g hladkej múky

Dohotovenie:

· 200 g kyslej smotany

· ovocie podľa chuti

· práškový cukor na posypanie

1 Čokoládu rozpustíme s kokosovým tukom. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme so soľou na pevný sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Potom vmiešame čokoládu s tukom a nakoniec preosiatu múku.

2 Vafľovač rozohrejeme, potrieme kokosovým olejom a postupne na ňom upečieme vafle. Hotové vafle podávame s čerstvým ovocím, kyslou smotanou a posypané cukrom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:44