Jednoduché so zmrzlinou
Suroviny na 4 porcie:
·200 g hladkej múky
·1 lyžica kakaa
·1 lyžička prášku do pečiva
·2 lyžice práškového cukru na posypanie
·štipka soli
·3 vajcia
·200 ml mlieka
·100 g masla
·100 g čokolády
·50 ml smotany (33 %)
·smotanová zmrzlina
1 V mise premiešame preosiatu múku s kakaom, kypriacim práškom, s cukrom a so soľou. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky rozmiešame s mliekom a 80 g rozpusteného masla. Tekutinu vlejeme do sypkej zmesi a vymiešame hladké cestíčko. Necháme ho pri izbovej teplote chvíľku rozležať.
2 Zahrejeme vafľovač a zľahka ho potrieme trochou zvyšného masla. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho do odležaného cesta. Naberačkou vlievame cesto do vafľovača a postupne pečieme vafle.
3 Čokoládu nalámeme a so smotanou ju rozpustíme v teplom vodnom kúpeli. Upečené vafle doplníme na tanieri kopčekom zmrzliny, prelejeme čokoládou a posypeme cukrom.
Ricottové vafle
Suroviny na 4 porcie:
· 100 g ricotty
· 8 bielkov
· 200 ml mlieka
· ¼ balíčka vanilkového cukru
· 125 g hladkej múky
· ½ lyžice cukru
· 100 g masla
Dohotovenie:
· 150 g ricotty
· 200 g čerstvého ovocia
· čokoláda podľa chuti
· práškový cukor
· javorový sirup
1 V miske rozmiešame ricottu so 4 bielkami. Mlieko ohrejeme spoločne s vanilkovým cukrom. Necháme vychladnúť a zvrchu zoberieme kožu.
2 Do ricotty potom vmiešame hladkú múku, cukor a potom postupne primiešame vychladnuté mlieko. Do cesta pridáme tiež zmäknuté maslo.
3 Zo zvyšných bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame ho zľahka do cesta. Cesto lejeme postupne do vafľovača a vafle pečieme 3 – 5 minút dozlatista.
4 Teplé vafle zdobíme lyžicou ricotty a na kúsky nakrájaným ovocím. Posypeme nalámanou čokoládou a práškovým cukrom. Nakoniec pokvapkáme javorovým sirupom.
Čokoládové
Suroviny na 4 porcie:
Cesto:
· 30 g tmavej čokolády so 70 % podielom kakaa
· 60 g kokosového oleja (plus na vymastenie)
· 3 vajcia
· 1 balíček vanilkového cukru
· štipka soli
· 100 g hladkej múky
Dohotovenie:
· 200 g kyslej smotany
· ovocie podľa chuti
· práškový cukor na posypanie
1 Čokoládu rozpustíme s kokosovým tukom. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme so soľou na pevný sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Potom vmiešame čokoládu s tukom a nakoniec preosiatu múku.
2 Vafľovač rozohrejeme, potrieme kokosovým olejom a postupne na ňom upečieme vafle. Hotové vafle podávame s čerstvým ovocím, kyslou smotanou a posypané cukrom.