Fantázii sa medze nekladú a na prípravu šalátov môžete použiť čokoľvek vám padne pod ruku.pexels
StoryEditor

Osviežia vás, zasýtia a neublížia vašej postave. Ovocné šaláty sú toto leto in!

07.06.2022, 18:00
Recepty a tipy

Pristihli ste sa pri tom, že vám v tomto teple nejde nič na chuť? Teda okrem nanukov a niekoľkých kopčekov zmrzliny, ktorá vás príjemne osvieži? Je prirodzené, že počas najväčších horúčav nemáme zrovna chuť vyvárať žiadne špeciality a už vôbec nie ich konzumovať. Popustite uzdu fantázii a pripravte si ovocné šaláty na rôzne spôsoby, ktoré vás zasýtia, osviežia a zároveň si vďaka nim udržíte krásnu postavu.

Šaláty sú skvelé najmä preto, že na ne nepotrebujete žiadne špeciálne recepty. Nič vám neprihorí, nemusíte nič vážiť, stačí keď sa riadite jediným, a to vašími chuťovými pohárikmi.

Melón s fetou

Melón je síce zelenina, ale chuťou a farbou oveľa viac pripomína ovocie. Bodaj by všetky druhy zeleniny boli také neskutočne dobré! Keďže melón obsahuje málo kalórii a veľa vody, je ideálnym pokrmom počas horúcich letných dní. A to nie len na sladko. Pomocou špeciálnej okrúhlej lyžice si vydlabte z melóna guličky pre väčší efekt. Ak toto náradie nemáte, tak ho nakrájajte na stredne veľké kúsky. V rukách pomrvte fetu alebo balkánsky syr. Táto sladko slaná kombinácia spolu dokonale hrá. Môžete pridať pár bobúľ čučoriedok alebo hrozna a na záver nasekanú mätu. Všetko spolu zľahka premiešajte a nechajte aspoň pol hodinku chladiť.

Miš- maš

Čaká vás veľká záhradná párty? Farebný ovocný šalát určite poteší nielen deti, ale aj dospelých. Ako už jeho názov avizuje, ide o miš-maš všetkého, čo doma máte. Tu sa držíme pravidla - čím viac, tým lepšie. Čím farebnejšie, tým lákavejšie. Základom môže byť opäť červený melón, ktorý doplníte o nektarinky, hrozno, čučoriedky či jahody. Vyhýbajte sa príliš mäkkému ovociu, ktoré rýchlo podlieha skaze, akými sú napríklad maliny, no zároveň nezabudnite pridať niečo chrumkavé, čiže jabĺčko alebo hrušku. Ovocie zľahka pokvapkajte citrónovou šťavou, ak máte citróny v bio kvalite, môžete nastrúhať aj trochu kôry. Šťavu pridávajte predovšetkým preto, aby ovocie ako jablká a hrušky nezhnedli. Skvelým doplnením takéhoto šalátu je však aj menší mandarínkový alebo ananásový kompót. Ten dodá šalátu šmrnc a potrebnú dávku „šťavy“. Šalát môžete servírovať v klasických misách, ale môžete si jednu takú vyrobiť aj z vydlabanej melónovej kôry.

Exotika

Mango je v súčastnosti jedno z najobľúbenejších exotických ovocí. Aj keď vďaka jeho dostupnosti už ani zďaleka nie je v našom jedálničku ničím výnimočným. Mango si nakrájajte na menšie kocky, pridajte natrhané listy ľadového šalátu, šalotku a pre milovníkov chilli pridajte aj štipľavé papričky. Všetko spolu premiešajte so štipkou soli a mletého korenia, prípadne s troškou ume octu. Skvelá pochúťka a spojenie sladkého s pikantným vám zaručí dokonalý chuťový zážitok.

Melónové trio

Zvoľte si tri ľubovoľné druhy melónov. Určite sa zamerajte na to, aby mal každý inú farbu. Siahnite napríklad po žltom melóne, odrode Galia a Piel de sapo – to je ten oválny s tmavo zelenou šupkou. Všetky nakrájajte na rovnaké kocky. Na panvici si medzitým na sucho opražte nakrájané prošuto. Pridajte ho k melónovým kúskom a posypte ešte nasekanými pistáciami. Hra farieb a chutí, čo poviete?

Figový šalát

Čoskoro sa v obchodoch objavia fantastické figy a ich sezónu si treba naplno užiť. Na prípravu figového šalátu budete potrebovať rukolu. Môžete samozrejme použiť aj iný druh listového šalátu, avšak rukola je skvelá najmä pre svoju jemne štipľavú chuť, ktorá so sladkou chuťou fíg dokonale ladí. Očistené figy prekrojíme na štvrťky, poukladáme na rukolu spolu s gorgnzolou alebo opečeným halloumi syrom. Nakoniec ozdobíme na sucho opraženými vlašskými orechami a pokvapkáme tekvicovým olejom a balsamico krémom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:12