Len šalát vám stačiť nebude.dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na šaláty. Schudnúť vám pomôžu úplne iné jedlá

07.01.2024, 14:00
Životný štýl

Aj vy ste si povedali, že od januára sa idete vydať za svojim zdravším a v neposlednom rade krajším ja? Nuž, zrejme máte naštudované diéty od výmyslu sveta a určite ste odhodlaní ich vyskúšať a tiež dodržať. Mnohé sú však také drastické, že to skôr či neskôr vzdáte a jediné, čo dosiahnete je jojo efekt, zlyhanie a frustrácia z neho.

K dlhodobým výsledkom sa nedopracujete zo dňa na deň. A ani tým, že budete jesť málo. Cesta je jesť vyvážene, pravidelne a vyvarovať sa jedlám a nápojom, ktoré sú bohaté jedine tak na kalórie, no majú nulovú výživovú hodnotu.

Kalorický deficit

Ak chcete schudnúť, rovnica je jednoduchá. Mali by ste mať vyšší výdaj, než príjem. Hovorí sa tomu kalorický deficit, no aj tu platia isté pravidlá. Ak ho totiž budete mať príliš veľký, spomalí sa vám metabolizmus a okrem toho budete unavení a časom vás nedostatok energie dobehne.

Na šaláty zabudnite

Ruku hore tie z vás, ktoré si myslia, že schudnete v prípade, že budete jesť šaláty. Áno, máte pravdu, no pokiaľ si myslíte, že robíte dobre, ak budete jesť len šalát, tak vás môžeme ubezpečiť, že nerobíte. Takáto strava vášmu telu stačiť nebude. Pokojne si na večeru dajte šalát, no nezabudnite si k nemu pridať aj bielkoviny buď v podobe mäsa, rýb, tofu, syra, prípadne strukovín a nezabudnite tiež na sacharidy. Tie sú často považované za akýsi postrach pre vaše telo, no pravdou je, že aj tie vaše telo potrebuje. Stačí, ak si vyberiete správne. Naturálna ryža, varené zemiaky, celozrnné cestoviny či pečivo, quinoa, kuskus. To všetko je nielen chutné, ale aj zdravé.

image

Vyvážené jedlo by okrem zeleniny a bielkoviny malo obsahovať aj zdravé sacharidy.

pexels

Ideálna večera

Ideálna večera je taká, ktorá je síce sýta, no ľahká. Nezabudnite na to, že by ste mali jesť dve až tri hodiny pred tým, než pôjdete spať. Dajte si na večeru pečeného lososa s grilovanou zeleninou a quinoou. Alebo tofu s dusenou zeleninou a ryžou. Držte sa pravidla, že bielkovina by mala tvoriť najväčšiu časť taniera. Je to množstvo, ktoré by malo predstavovať zhruba vašu dlaň. Príloha by mala byť vo veľkosti vašej hrste, alebo jednej menšej šálky a zelenina, prípadne šalát by mali tvoriť najväčšiu časť, čo sú zhruba dve veľké hrste. Takéto jedlo je vyvážené, nebudete vďaka nemu hladní a zároveň vám nebude kolísať hladina cukru v krvi a vy tak nebudete mať chuť na sladké či nezdravé jedlá. A mimochodom, jedzte pravidelne aj počas dňa a nevynechávajte jednotlivé chody. Aby ste večer po príchode domov nemali chuť vyjesť celú chladničku a nedobiehali to, čo ste počas dňa zameškali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 02:59