Pripravte si praženicu, alebo omeletu na sladko a bez výčitiek.dreamstime
StoryEditor

Praženica na sladko? Chutí to oveľa lepšie ako znie a môžete si ju dať bez výčitiek

05.06.2022, 15:00
Recepty a tipy

Vajíčka na raňajky sú nielen slovenskou klasikou. Už ste si ich však niekedy pripravili na sladko? Tieto recepty rozhodne stoja za vyskúšanie.

Slaké raňajky obľubuje množstvo ľudí, no zvyčajne nie vtedy, ak sa snažíte udržať sa vo forme. No praženica na sladko je iná vec, obsahuje množstvo bielkovín a minimum kalórii.

Sladká praženica Michaly Greškovej

Klasickú praženicu netreba nikomu predstavovať, ani to, že je to vynikajúce jedlo pokiaľ sa snažíte udržať sa vo forme. Teda, pokiaľ si ju nespravíte na extra dávke masla, prípadne na slaninke. Ale ani to nie je príležitostne zakázané.

Jeden zo sladkých receptov vymyslela aj influencerka Michala Grešková a jej nápad na sladkú praženicu si okamžite zamilovali jej sledovateľky na instagrame.

Na jednu porciu praženice potrebujete polievkovú lyžicu chia semienok, väčší banán a dve vajíčka. Pripravovať to všetko budete na masle ghee. Do roztlačeného banánu pridajte chia semienka a vajíčka. Zmes nechajte chvíľku odstáť, aby semienka napučali. Následne celú zmes vylejte na roztopené ghee maslo a pripravte ako tradičnú praženicu.

Môžete si ju dopriať aj niekoľkokrát do týždňa a bez výčitiek. A to predovšetkým vďaka nízkemu množstvu kalórií a naopak množstvo bielkovín. Praženicu si tiež môžete pripraviť aj ako sladkú omeletu.

Banánovo-kakaová praženica

Celá porcia tejto banánovej praženice obsahuje iba 308 kalórií a až 19 g bielkovín. Na jeden banán potrebujete tri vajíčka, lyžicu kakaa a oriešky či hrozienka podľa chuti. Roztlačený banán vymiešajte v miske s vajíčkami a kakaom, potom pripravte na panvici ako klasickú praženicu, ktorú pri podávaní posypete orieškami či hrozienkami.

Praženica s jogurtom a ovocím

A do tretice recept na sladkú praženicu, tentokrát s jogurtom a ovocím. Na štyri vajíčka potrebujete 5 lyžíc gréckeho jogurtu, jednu lyžicu arašidového masla a medu a asi 300 gramov bobuľového ovocia. Postup je veľmi jednoduchý, z vajec urobte klasickú praženicu, a až keď ju odstavíte z ohňa, primiešate do nej zvyšné ingrediencie, teda jogurt, arašidové maslo, med a ovocie. Tento recept chutí výborne studený i teplý.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 21:22