Nátierky sú ideálnym občerstvením pre návštevy.dreamstime
StoryEditor

Čakáte návštevu? S týmito nátierkami určite zabodujete!

27.05.2022, 12:00
Recepty a tipy

Konečne sa náš život vrátil ako tak do normálu a môžeme si naplno užiť stretnutia s priateľmi a rodinou. Ale poznáte to, príprava pohostenia vám niekedy zaberie kopec času a v neposlednom rade ste bez inšpirácie, čo vašim hosťom ponúknuť. Nátierky sú skvelou voľbou. Nielenže ich prípravou nezabijete v kuchyni celý deň, ale ulahodíte nimi takmer každému.

Klasiku v podobe chipsov, sušienok či orieškov na zobkanie ponúknite neohlásenej návšteve, ktorá vás prekvapí. Ak sa však chcete pred blízkymi blysnúť a ohúriť svojimi kuchárskymi zručnosťami, stavte na prípravu niektorej z nasledujúcich nátierok, alebo rovno aj všetkých.

Sušené paradajky inak

Sušené paradajky netreba nikomu zvlášť predstavovať a nátierka z nich? Tak tá si zaručene vyslúži stále miesto vo vašom repertoári. Paradajky sceďte z oleja a vložte do mixéra. Pridajte jedno črievko taveného syra, kúsok masla, dva strúčiky cesnaku, menšiu šalotku a trošku soli a čierneho korenia na dochutenie. Ak máte čerstvé lístky bazalky, pridajte aj tie. Paradajky s bazalkou sú kombinácia, ktorá spolu skrátka ladí. A máte hotové.

Malý tip na záver, olej z paradajok určite nevylievajte, má príjemnú vôňu a chuť a môžete si na ňom prípadne pripraviť nejakú dusenú zeleninu alebo mäsko. Pomazánku servírujte na menšom pečive, alebo ju nechajte v miske, ozdobenú bazalkovými lístkami.

Mrkvový hummus

Ešte pred pár rokmi bol hummus pre nás pojem, ktorý sme si spájali s hocičím, len nie s jedlom. Dnes sa aj v našich končinách udomácnil a ten klasický, z cíceru, býva bežnou súčasťou vrámci pohostenia. Hummus sa však dá pripraviť aj z iných ingrediencií a mrkva je jednou z nich. Zhruba 5 kusov mrkvy v šupke poriadne umyte a zabaľte do alobalu. Dajte piecť do rozohriatej rúry asi na hodinku, tak aby bola mrkva mäkká. Následne ju vyberte a ošúpte. Do mixéra k mrkve pridajte polievkovú lyžicu tahini pasty a dve až tri lyžice kvalitného olivového oleja. Olej pridávajte radšej postupne, aby ste dosiahli želanú konzistenciu. K hummusu neodmysliteľne patrí predovšetkým rímska rasca, ktorá mu dodá špecifickú chuť aj arómu. Soľ, korenie, menšia šalotka a pár strúčikov cesnaku podľa chuti a dáme ruku do ohňa za to, že aj táto verzia vašich hostí očarí. Podávajte s hranolčekmi surovej mrkvy, uhorky, prípadne stopkového zeleru.

Gorgonzolový sen

Pre milovníkov syrov tu máme jednu špecialitu. Balík gorgonzoly, ideálne picante, roztlačte vidličkou. Pridajte polovicu nátierkového masla bez príchute a tavený syr. Všetko spolu vidličkou popretláčajte, aby sa vám jednotlivé zložky spojili, a pridajte dva menšie strúčiky cesnaku. Medzi tým si na panvici na sucho opečte pol hrste nasekaných vlašských orechov. Nechajte ich trošku vychladnúť a poriadne premiešajte so syrovým základom. Podávajte s opečeným pečivom. Aby ste pri ňom nemuseli stáť, dajte ho zapiecť na 10 minút do rúry. A nátierka je pripravená na konzumáciu.

Cviklové potešenie

Cvikla buď ľudí spája, alebo rozdeľuje, podobne ako kôpor. Ak ste tím cvikla, tak toto je niečo práve pre vás. Budete potrebovať štyri kusy uvarenej a očistenej červenej repy. Dá sa kúpiť aj predvarená, vákuovo balená, čo vám ušetrí kopec času. Cviklu nastrúhate na hrubšom strúhadle a pridáte jeden balík neochuteného nátierkového masla, soľ, korenie a trošku citrónovej šťavy. Nakoniec pridajte na jemno nakrájanú jarnú cibuľku a všetko spolu poriadne premiešajte. Takto pripravenú nátierku nechajte pár hodín odpočívať, aby sa všetky chute prepojili. A áno, je absolútne FIT. Toto cviklové potešenie si najlepšie vychutnáte na čerstvo upečenom kváskovom chlebíku.

Avokádo nesmie chýbať

Aby sme našu letnú ponuku farebne doladili, nesmieme zabudnúť ani na nátierku z avokáda. Jedno väčšie avokádo roztlačíme vidličkou, aby bolo úplne hladké, pridáme citrónovú šťavu, sušený alebo čerstvý cesnak, soľ a korenie. Ak máte radi chilli, tak neváhajte a tiež ním nešetrite. Všetko spolu poriadne premiešajte a na závere pridajte na drobno nakrájanú červenú cibuľku a cherry rajčiny. S tortillami je to dokonalá symbióza.

Čerstvý cesnak nám častokrát spôsobuje problémy s trávením. Aby ste im predchádzali, rozrežte cesnak na polovicu a vyberte z neho strmeň, ktorý prechádza stredom. Práve ten nám totiž spôsobuje najväčšie ťažkosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:52