Naučte sa vyzdobiť vaše ovocné misy ako profíčky!Instagram/cheesepleasenova
StoryEditor

Rozkvitnuté pohostenie z vás urobí dokonalú hostiteľku. Ruže z jedla pripravíte zo zeleniny, ovocia, salámy i syra

01.05.2022, 12:00
Recepty a tipy
Aj vy obdivujete pestrofarebné obložené misy, ktoré vyzerajú ako od profesionála? Verte nám, že ich príprava nie je vôbec taká náročná, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Naučíme vás naaranžovať slané, sladké, mäsové, syrové a dokonca i pečené jedlé ružičky z tých najrôznejších a najdostupnejších surovín.

Ak sa vám klasické jednohubky či chlebíčky zunovali a hľadáte nové nápady na uchvátenie pozvaných hostí, ste na správnej adrese. Vytvorte studené misy, obložené chlebíky či celé taniere presne podľa vašich predstáv. Vystačíte si so surovinami, ktoré máte bežne v chladničke. V prípade, že máte chuť piecť, máme aj rozkvitnutý recept s lístkovým cestom.

Ruže zo salámy a syra

Tieto ružičky sa budú na vašej obloženej mise nádherne vynímať, postup pritom nie je vôbec zložitý. Na ich prípravu budete potrebovať okrúhlu šunku, na tenko nakrájanú salámu a syr. Stačí, keď poukladáte tenké kolieska salámy či šunky na okraj pohára tak, aby sa prekrývali. Následne ho otočíte hore nohami, vyklopíte a ruža je hotová! Veľkosť jedlého kvetu samozrejme závisí od priemeru pohára. V prípade, že na syrové ružičky zvolíte tvrdší druh, môže dôjsť k ich lámaniu. Rozkrojte plátok syra na polovicu a naskladajte rovnakým postupom na seba, stočte do rolky a umiestnite medzi salámové či šunkové ruže.

Jablkové a cuketové ruže z lístkového cesta

Na prípravu slaných cuketových ružičiek vyvaľkajte lístkové cesto a odkrojte pruh široký asi 5 cm. Potrite ho kečupom alebo paradajkovým pyré, dochuťte korením a cez seba naň naukladajte polkruhy najemno nakrájanej cukety. Lístkové cestyopreložte tak, aby prekrylo zeleninu a stočte do rolky. Hotové ružičky vložte do foriem na muffiny, osoľte a pečte do zlatista.

Jablkové ružičky chuťou pripomínajú štrúdľu a ich prípravu zvládnu aj staršie deti. Na začiatok si nakrájajte jablká na približne 2mm plátky a povarte ich v citrónovej vode asi minútu, aby zmäkli a boli tak ohybnejšie. Lístkové cesto vyvaľkajte na tenko, takisto na 5 cm pásy. Tie posypte cukrom, škoricou, potrite džemom a pre výraznejšiu chuť môžete použiť aj badián. Jablká naukladajte na seba a spodným okrajom cesta ich prekryte. Cesto jednoduchým spôsobom zatočte do rolky a vytvorí sa vám ružička. Poukladajte ich buď na plech vystlaný papierom alebo opäť vložte do muffinových foriem. Nezabudnite ich po vychladnutí ozdobiť práškovým cukrom.

Mandarínkové ruže 

Prechádzame k najjednoduchšiemu nápadu, pri ktorom nemusíte byť žiadnou dlhoročnou gazdinkou a hravo ho zvládnete a vaše deti už nebudete musieť prehovárať, aby jedli viac ovocia. Ozdobte stôl mandarínkami v tvare kvetu a skrášlite ich napríklad mätovým lístkom.

Ružičky z jahôd

Ak vás čaká párty alebo oslava a vy chcete pripraviť niečo špeciálne, stavte na istotu –  prichystajte ovocný tanier plný jahodových ružičiek! Vrátane hlavnej ingrediencie si vystačíte len s nožom, vidličkou a doskou na krájanie. Vidličku použite iba v prípade, že si na ňu chcete napichnúť jahodu kvôli lepšej manipulácii. Najprv si rozkrojte jahodu zo štyroch strán a následne pokračujte zhora v cik-cak smere. K jahodám pridajte pokojne ich lístky alebo už spomínanú mätu.

Kvetinové reďkovky

Na obloženom tanieri budú vyzerať lahodne aj tieto reďkovky pripomínajúce kvety, ich postup je totožný s jahodovými ružičkami. Reďkovky vyzdobte napríklad rukolou alebo pridajte na už hotové salámovo-syrové misy.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:22