Bojovať s celulitídou môžeme za pomoci relaxačných a voňavých zábalov.Pexels/cottonbro
StoryEditor

Sladká čokoláda či voňavá káva? Spoznajte najlepšie domáce zábaly proti celulitíde

02.04.2022, 10:00
Zdravie
Sezóna odhalených nôh sa nezadržateľne blíži a jarné šaty na vás vyskakujú azda z každého výkladu. Pre mnohé z nás však môže ísť o stresujúce obdobie, pretože musíme znovu odhaliť nohy či krivky a ukázať tak svetu nedokonalosti. Zistite, ako sa zbaviť frustrujúcej celulitídy na stehnách a pozadí v pohodlí domova.

V prvom rade treba myslieť na toľko pripomínanú prevenciu. Ak však celulitíde už zabrániť nejde, bojujte s ňou prirodzenou cestou. Prezradíme vám niekoľko šikovných voňavých receptov, ktoré ju zmiernia a prinavrátia krásu vašej pokožke. V prípade, že nie ste fanúšičkou pravidelného cvičenia, príjemnejšou alternatívou budú pre vás obľúbené zábaly proti celulitíde. Používajú sa na stehná a zadok, pričom potrebovať budete iba suroviny, ktoré doma nechýbajú žiadnej gazdinke.

Zábal zo škorice

Známym bojovníkom proti pomarančovej koži je už po desaťročia škorica. Zábal z nej pokožku prekrví a naštartuje lymfatický systém. Pripravte si pohár bieleho hustejšieho jogurtu, vmiešajte doň päť polievkových lyžíc škorice a tri polievkové lyžice kvalitného olivového oleja. Škorica totiž pokožku prehrieva, a preto tento zábal poznáme tiež ako zahrievací. Rozprúdením lymfatického systému sa vyplavujú zásoby tuku a pokožka zostáva nielen spevnená, ale i zdravšia. Nezabúdajte na to, že zmes nestačí len jednoducho natrieť na vybrané časti. Musíte byť v teple, zabaliť sa do potravinovej fólie a ovinúť sa uterákom. Zahrievajte sa najviac 20 minút a určite túto pomôcku nevyužívajte každý deň – maximálne raz-dvakrát týždenne.

Čokoládový zábal

Čokoláda dokáže vrátane chuťových pohárikov potešiť aj naše telo. Zábal bohatý na vitamíny, minerály, flavonoidy a polyfenoly nielenže pomáha s úbytkom tukov, no myslí tiež na spomalenie starnutia pokožky. Postup je nenáročný a účinný. Vo vodnom kúpeli roztopte dve-tri kocky horkej čokolády, neprežeňte to, pretože by nemala byť horúca, ale len zohriata. Špachtličkou, štetcom alebo hocičím vhodným, čo budete mať v tej chvíli po ruke, rozotrite čokoládu tak, aby na tele ostali jemné vrstvy. Aj čokoláda sa musí dôkladne obaliť fóliou a zaistiť uterákom či dekou. Počas čokoládového zábalu si môžete pokojne ľahnúť a relaxovať 15-20 minút, po uplynutí ktorých zmes opláchnete vodou a nanesiete obyčajné telové mlieko.

Kávový zábal plný energie

Kávu v úlohe vychýreného životabudiča oddnes nemusíte vnímať iba ako súčasť vášho raňajkového menu, no môžete ňou prekvapiť svoju pokožku. Vie ju prekrviť, podporiť lymfatický systém a kofeín si na plecia vezme uvoľnenie tukového tkaniva. Existuje niekoľko overených receptov, no všetky spája predovšetkým jedno – nenáročná príprava.

V hrnčeku zmiešajte obľúbený telový krém a päť lyžíc kvalitnej pomletej kávy. Pri tomto spôsobe sa vyhnete dokonca spomínanému obaľovaniu a vystačíte si s nanesením kávového krému na pokožku, najlepšie po sprchovaní. Nechajte pôsobiť a nakoniec zmyte teplou vodou. Súčasťou kávovej masky môže byť tiež kryštálový cukor či telový olej.

image

Na kávový zábal stačí zmiešať aj kávovú usadeninu s bielym jogurtom, telovým mliekom alebo olivovým olejom.

dreamstime

Ovsené vločky ako najlepší prírodný peeling

S celulitídou si častokrát poradia telové peelingy vyzbrojené na odstraňovanie odumretých buniek. Nemusíte kupovať žiadne predražené produkty, namiesto nich si urobte domáci biopeeling, do ktorého pridáte hrsť ovsených vločiek zmiešaných s dvoma polievkovými lyžicami medu a kryštálového, ideálne hnedého cukru. Peelingu neublíži ani lyžička pomletej škorice. Zmesou masírujte pokožku približne 5 minút a umyte vodou. Aby toho nebolo málo, okrem prekrvenia sa jej dostanú aj potrebné živiny.

Olejový zázrak

Rozmarínový olej zlepšuje cirkuláciu krvi a pôsobí ako antioxidant, čo z neho robí ďalšieho kompetentného pomocíka pre zachovanie pružnosti pokožky. Pri nechcených telových hrbolčekoch je tak vhodné olejček zmiešať v pomere 1:1 – rozmarínový olejolivovým alebo aj iným, za studena lisovaným olejom.

Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch olejovú zmes jemne vmasírujte do pokožky, nechajte pôsobiť a následne ho zmyte alebo prosto nechajte vsiaknuť. Rozmarínový olej môžete napríklad vymeniť za citrónový či grapefruitový, ktoré sú rovnako dobrými pomocníkmi na prevenciu a zmiernenie celulitídy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 18:47