Tieto tri očarujúce dezerty sú nielen výdatné a veľmi chutné, ale oceníte aj ich super jednoduchú prípravu. A nebudete potrebovať sporák ani rúru, píše iDnes.cz.
Semená byliny zvané šalvia hispánska nazývané aj chia sú pokladané za superpotravinu pre svoje nutričné hodnoty. Obsahujú veľké množstvo vápnika, železo, draslík, omega 3 nenasýtené kyseliny, proteíny, vlákninu alebo antioxidanty.
Nevynikajú výraznou chuťou a tak majú v kuchyni všemožné využitie. Pridávajú sa napríklad aj do pečiva, vianočných koláčov, šalátov alebo polievok. Vďaka tomu, že v kombinácii s tekutinou vytvárajú gél, sú vhodné aj pri príprave pokrmov, ktoré potrebujeme zahustiť.
Chia semienka pochádzajú z Južnej a Strednej Ameriky. K jedlu si ich dávali aj bájni Aztékovia. Traduje sa, že práve vďaka ich supervlastnosti sa tešili tak dobrému zdraviu a fyzickej kondícii. Každopádne, dnes ju výživoví poradcovia odporúčajú ako starším či chorým ľuďom, tak nastávajúcim mamičkám, deťom, športovcom alebo napríklad vegánom a vegetariánom.
Tieto tri skvelé recepty rozhodnete musíte vyskúšať!
Kakaový krém s chia semienkami a banánom
Ingrediencie na 4 porcie:
360 ml rastlinného mlieka
2 lyžice javorového sirupu
60 g chia semienok
3 lyžice kakaa
3 lyžice strúhaného kokosu
2 banány
Pracovný postup:
Do vyššieho hrnca nalejeme rastlinné mlieko a javorový sirup. V miske premiešame chia semienka s kakaom a 2 lyžicami strúhaného kokosu. Nasypeme do mlieka a dôkladne premiešame. Necháme asi päť minút stáť.
Jeden banán roztlačíme vidličkou, druhý zatiaľ nelúpeme. Roztlačený banán pridáme do kakaovej zmesi a dôkladne premiešame. Bude už pomaly hustnúť.
Potom krémom naplníme misky alebo poháre, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme niekoľko hodín v chladničke odpočívať.
Tesne pred podávaním nakrájame banán na kolieska, poukladáme ním poháre a posypeme trochou strúhaného kokosu.
Chia puding s ovocím
Ingrediencie na 4 porcie:
400 ml nesladeného rastlinného mlieka (mandľového alebo ryžového)
2 lyžice agávového alebo datľového sirupu
80 g chia semienok
jahodová marmeláda
ovocný kompót (napr. kombinácia jahodového a broskyňového)
Pracovný postup:
Vo väčšej nádobe zmiešajte rastlinné mlieko, sirup a chia semienka. Starostlivo premiešajte a nechajte asi dve minúty stáť. Potom znova premiešajte a zase odstavte asi na dve minúty.
Do pripravených vyšších pohárov dajte na dno po lyžici jahodovej marmelády a trochu miešaného kompótu.
Skontrolujte, či sú semienka v mlieku rovnomerne rozptýlene a či už hustne. Potom ho prelejte do pohárov, zakryte potravinovou fóliou a nechajte v chlade najmenej dve hodiny (ale ideálne cez noc) odležať.
Ovsená kaša s chia semienkami a jablkami
Ingrediencie na 4 porcie:
1 hrnček jemných ovsených vločiek
2 lyžice chia semienok
2 hrnčeky mlieka
2 lyžice medu
1 lyžička mletej škorice
2 jablká
2 lyžice hrozienok
strúhaný kokos alebo nasekané orechy
Pracovný postup:
Vločky zmiešajte s chia semienkami a zalejte v miske mliekom. Premiešajte, zakryte a dajte cez noc (alebo aspoň na dve hodiny) do chladničky. Vločky a semienka vstrebú všetko mlieko.
Potom kašu znova premiešajte, prilejte med, pridajte mletú škoricu, a ak je potrebné, zrieďte trochou mlieka.
Jablká umyjeme, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kúsky. Nasypte ich na jednotlivé porcie kaše, pridajte hrozienka a strúhaný kokos alebo nasekané orechy a podávajte.