V našich končinách sa už celkom bežne môžete stretnúť s hlivou ustricovou, ktorá sa dá aj pestovať. Jej väčšou príbuznou je hliva kráľovská, ktorá sa hodí na smaženie, dusenie aj nakladanie.
Huby enoki, pochádzajúce z Japonska, môžete tepelne upraviť, ale výborne chutia aj v surovom stave, ako píše idnes.cz. Z Japonska pochádzajú aj tzv. plážové huby shimeji, ktoré s obľubou rastú na opadaných kmeňoch stromov na plážach. Shimeji svetlé i tmavé sa však musia pred podávaním aspoň trochu povariť, najlepšie si rozumejú s rezancami.
Huby enoki s uhorkou a šalátom z fazuľových výhonkov
Ingrediencie:
300 g húb enoki s odkrájanými koreňmi
1 uhorka nakrájaná na veľmi tenké prúžky
1 plátok malej zelenej papričky jalapeño
1 drvený strúčik cesnaku
50 g fazuľových výhonkov
30 g jarnej cibule nakrájanej na tenké plátky
10 g bielych sezamových semienok
Dressing:
20 g svetlej sójovej omáčky
5 g cukru
2 g soli
10 ml sezamového oleja
Postup:
Povarte huby vo vriacej vode tridsať sekúnd až jednu minútu, ihneď ich schlaďte v ľadovo studenej vode a nechajte odkvapkať. Do misy pridajte uhorku, fazuľové výhonky, papričky jalapenos, jarnú cibuľku a cesnak. Premiešajte a zalejte dressingom. Pre ozdobu ešte posypte sezamovými semienkami.
Polievka miso s bielymi hubami shimeji, enoki a hlivou ustricovou
Ingrediencie:
20 g masla
1 malý strúčik cesnaku
30 g hlivy ustricovej
30 g bielych húb shimeji
10 g húb enoki
10 g nakrájaných červených chilli papričiek
50 g pasty miso
4 g suchých morských rias
50 g tofu
200 ml oleja
500 ml horúcej vody
10 nakrájaných jarných cibuliek
Postup:
V panvici opečte hlivu ustricovú a bielu hubu shimeji na masle a cesnaku. Pridajte miso pastu a trochu povarte, prilejte horúcu vodu. Pridajte suché morské riasy a varte, kým sa ich veľkosť nezdvojnásobí. Pridajte nasekané chilli papričky a jarnú cibuľku. Nakrájajte tofu na malé kocky a smažte v oleji s teplotou okolo 170 ° C. Tofu osušte papierom a hneď ako bude suché, pridajte ho do polievky.
Smažené rezance udon s hnedými hubami shimeji a hlivou ustricovou
Ingrediencie:
50 g nakrájanej šalotky
30 g masla
50 g hnedých húb shimeji
50 g hlivy ustricovej
50 g zeleného hrášku
200 g rezancov udon (balík)
25 g zeleného manga
15 g nakrájaných červených chilli papričiek
5 g čerstvého koriandra
10 g jarnej cibule
20 g vyprážanej šalotky
čerstvá šťava z 1/2 limetky
10 ml sójovej omáčky
10 ml mirinu
Postup:
Na panvici (ideálne wok) opečte šalotku, hnedé huby shimeji a hlivu ustricovú. Vhoďte rezance, premiešajte a pridajte hrášok, sójovú omáčku a mirin. Na konci varenia doplňte mangom a chilli papričkami a varte do chrumkava. Pridajte jarnú cibuľku a limetkovú šťavu, dozdobte chrumkavou smaženou šalotkou.
Sushi s bielymi hubami shimeji
Ingrediencie:
75 g sushi ryže s ryžovým octom
100 g varených a schladených bielych húb shimeji
1 strúčik cesnaku
20 g masla
Kúsok čerstvej čínskej kapusty (pak choi)
30 g syra Philadelphia
5 g chilli omáčky / chilli sambal
1/2 sušenej riasy Nori
1/2 čerstvého zrelého avokáda
Sladká čili omáčka určená na namáčanie
Postup:
Prepláchnite ryžu a varte ju v paráku alebo vo vode do mäkka (okolo 10 až 20 minút). Na panvici opečte cesnak a bielu hubu shimeji, na papieri na pečenie ich schlaďte a odstráňte z nich maslo. Rozložte riasu Nori a rozotrite po ej ryžu, pridajte syr Philadelphia a špongiu. Zrolujte sushi a kúsok avokáda dajte na vrch pre ozdobu. Pokvapkajte čili omáčkou alebo ju podávajte zvlášť.