Potrebujeme:
Cesto: 225 ml sójového mlieka, 15 ml jablčného octu, 160 g krupicového cukru, 160 g rastlinného oleja + na formu, 140 g hladkej múky, 50 g kakaa, 1 lyžička jedlej sódy, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli
Náplň: 80 g marhuľového džemu
Poleva: 200 g tmavej čokolády + na ozdobu, 50 g kokosového oleja, 100 g sójového mlieka
Dohotovenie: čokoládové hobliny na dozdobenie (vegánska čokoláda)
Postup:
1. Do misy nalejeme sójové mlieko a ocot a necháme 5 minút stáť. Potom pridáme cukor a olej a premiešame dohladka. Do druhej misy preosejeme múku s kakaom, jedlou sódou a práškom do pečiva. Pridáme soľ a obsah oboch mís zmiešame dohromady.
2. Cesto nalejeme do formy (23 cm) potretej olejom a vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Korpus necháme krátko vychladnúť vo forme. Potom ho vyberieme a necháme celkom vychladnúť.
3. Medzitým pripravíme polevu. Čokoládu nalámeme a spolu s kokosovým olejom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Prilejeme sójové mlieko a premiešame dohladka.
4. Z vychladnutého korpusu odstránime papier na pečenie a rozkrojíme ho pozdĺžne na polovice. Spodnú časť potrieme džemom, priklopíme druhým dielom a ľahko pritlačíme. Tortu dáme na kovovú mriežku a celý povrch oblejeme polevou. Potom ho preložíme na papier a necháme stuhnúť. Ozdobíme čokoládovými hoblinami.