dreamstime
StoryEditor

Konečne sa podarí! Máme pre vás recept na toho najlepšieho veľkonočného barančeka

29.03.2021, 09:15
Recepty a tipy
Veľkým piatkom sa končí 40-dňový pôst a vidieť to aj na našich stoloch. Niektoré recepty sa tiahnu z generácie na generáciu, boli bohatšie i skromnejšie, sladké i slané. Medzi nimi nesmie chýbať ani legendárna veľkonočná ovečka.

Potrebujete:

250 g masla + 2 lyžice na vymastenie formy
100 g krupicového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 lyžicu nastrúhanej citrónovej kôry
3 vajcia
450 g hladkej múky
1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
250 g odtučneného mäkkého tvarohu
100 ml polotučného mlieka
100 g kandizovaného ovocia
polohrubú múku na formu
2 hrozienka na oči
med na potretie hrozienok
kvety z cukrovej hmoty na dozdobenie

Postup:

Zmäknuté maslo vymiešajte s oboma druhmi cukru a citrónovou kôrou do peny. Postupne pridajte žĺtka a znovu vymiešajte do peny. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a ľahko vmiešajte do žĺtkovej hmoty. Potom postupne zapracujte polovicu preosiatej múky s kypriacim práškom, tvarohom a so zvyškom múky. Nakoniec pridajte mlieko a na drobné kúsky pokrájané kandizované ovocie.

Veľkú formu na ovečku vymastite tukom, vysypte múkou a naplňte pripraveným cestom. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 50 minút. Po upečení nechajte ovečku krátko vychladnúť vo forme. Potom ju vyklopte na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Ovečku dozdobte hrozienkami potretými medom, pomocou ktorých vyznačíte oči, a tiež cukrovými kvetmi, ktoré rozložíte v dolnej časti múčnika. Nakoniec ovečke/barančekovi uviažte okolo krku mašľu, ktorú pred podávaním odstránite.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:28