Sladká bodka na záver!
Karamelová Pana Cotta (Pozor, treba robiť deň dopredu)
Potrebujeme:
100 g krupicového cukru + 3 PL vody
300 ml šlahačkovej smotany (ja som použila 200ml 33% a 100ml 40%)
100 ml plnotučného mlieka
4 ČL práškovej želatiny
100 ml vlažnej vody
Orechy na ozdobenie
Postup:
Do 100 ml vlažnej vody vmiešame práškovú želatinu a miešame. Do kastrólika nasypeme krupicový cukor s troma lyžicami vody. Premiešame a necháme zahrievať na vysokej teplote až do momentu, kým sa nám spraví karamel. Pravidlom je, nechytať sa zmesky po prvotnom premiešaní, nemiešať, len čakať, kým nám zmes hnedne. Keď máme karamel hotový, premiešame a vlejeme dovnútra zmesku mlieka a smotany a veľmi rýchlo miešame. Ak sa vám náhodou karamel zgrcol, žiadne strachy, on sa rozpustí znova. Vmiešame dnu želatínovú zmesku, tak, aby neostali žiadne hrudky. Karamelovú zmesku nalejeme do pohárikov, keď chcete slaný karamel, tak zmesku osoľte štipkou soli. Poháriky dáme vychladiť cez noc a ďalší deň podávame s orieškami a keď chcete, aj so šľahačkou.