Na 15 kusov
Cesto:
120 ml mlieka
25 g čerstvého droždia
70 g krupicového cukru
400 g hladkej múky + na poprášenie
štipka soli
2 vajcia
80 g masla + na potretie buchiet
Plnka:
300 g slivkového lekváru
50 g strúhaného perníka
Posýpka:
120 g strúhaného perníka
40 g masla
2 lyžice krupicového cukru
Postup:
1. Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, prisypeme lyžičku cukru, dobre premiešame a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
2. Múku vsypeme do misy, pridáme zvyšný cukor, štipku soli a premiešame. Potom prilejeme kvások, vajcia a nakoniec vychladnuté rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.
3. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrajujeme 15 štvorcov.
4. Lekvár premiešame so strúhaným perníkom. Do každého kúska cesta potom dáme asi lyžicu plnky, zabalíme do bochníčka a potrieme maslom. Naplnené kúsky cesta rozložíme do pekáča vymasteného maslom.
5. Potom pripravíme posýpku. Perník prepracujeme s maslom nakrájaným na kúsky a s cukrom. Posypeme ním povrch buchtičiek a pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 50 minút