Na štartér potrebujeme:
80 g ražnej celozrnnej múky
100 g vody
1/2 PL (20 g) materského kvásku
Suroviny zmiešame v miske, prekryjeme fóliou, alebo iným nevzdušným materiálom. Necháme pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín, alebo do zdvojnásobenia objemu.
Následne potrebujeme
400 g pšeničnej chlebovej múky
230 g vody
2 ČL soli
Postup:
1. Do misky s vykvaseným štartérom pridáme, vodu a soľ. Vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky. Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.
2. Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.
3. Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme opäť 1,5 hodiny oddychovať. Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.
4. Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku. Pomúčime si ruky a cesto preložíme na polovicu z každej strany. Premiesime v rukách a „podkašeme“, všetky spoje cesta dáme na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rásť.
5. Vytvarované cesto dajte do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky. V prípade, že ošatku nemáte, zvoľte vhodne veľkú misku. Tú vysteľte utierkou a vysypte škrobom – a máte podomácky vyrobenú ošatku.
6. Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.
7. Zapneme si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť, na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme neskôr liať vodu. Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250 C na programe „horný – dolný ohrev“. K rúre si pripravíme 1 hrnček s teplou vodou (objem asi 200 ml).
8. Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie. Ostrým nožom alebo žiletkou môžeme chlieb ozdobne narezať.
9. Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na rozohriaty plech, ktorý máme umiestnený uprostred rúry. Následne do spodného plechu vylejeme pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvoríme. Zanecháme tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia. Pečieme na 250 C „horný – dolný ohrev“ 10 minút.
10. Po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený. Potrebuje ešte 20 minút pri 200 stupňoch (spolu 30 minút pečenia).
11. Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíme, či už je prepečený. Upečený kváskový chlieb pre začiatočníkov dáme na mriežku vychladnúť.