Marek Bartoš, sevruga.cz
StoryEditor

Na večeru bude táto chutná rýchlovka: Opražená ryža s tuniakom

10.11.2020, 14:00
Recepty a tipy
Tento fantastický recept na expresne rýchlu večeru od Zdeňka Pohlreicha musíte zaradiť do vášho jedálnička!

Suroviny:
125 g mrazeného hrášku
200 g ryže basmati
1 lyžica masla
2 lyžice slnečnicového oleja
360 g tuniaka v oleji
1 menší kus zeleru (200 g)
4-centimetrový kus čerstvého zázvoru
1 cibuľa
4 až 5 lyžíc prirodzene fermentovanej sójovej omáčky
soľ
čerstvo mleté ​​čierne korenie

Hrášok nechajte rozmraziť pri izbovej teplote. Ryžu prepláchnite, zalejte ju vodou, premasírujte v prstoch, vodu zlejte a opakujte štyrikrát, kým voda nebude číra. V hrnci vhodnom do rúry rozpáľte olej, nasypte ryžu, zľahka orestujte a premiešajte, aby sa zo všetkých strán obalila tukom. Zalejte ju studenou vodou tak, aby bola vo vode ponorená 1 cm pod hladinou (alebo v pomere na 1 hrnček ryže 1,5 hrnčeka vody), osoľte a priveďte do varu. Pridajte maslo, prikryte a vložte na 15 minút do rúry predhriatej na 150 °C. Hotovú ryžu odkryte a rozhrňte vidličkou. Kým sa ryža uvarí, vyberte tuniaka z konzervy a nechajte ho odkvapkať v sitku, olej však zachyťte. Zeler ošúpte a nakrájajte na rezance, zázvor a cibuľu olúpte a nasekajte najemno. V panvici rozohrejte olej z tuniaka, nasypte zeler, cibuľu a zázvor, restujte do zlatista, prisypte dusenú ryžu a opekajte ju 2 až 4 minúty. Pridajte hrášok a tuniaka, premiešajte, restujte ešte 1 až 2 minúty. Dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením a ihneď podávajte.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:27