Suroviny na fašírky:
2 žemle z predchádzajúceho dňa alebo 3 plátky toastového chleba
1 hrsť hladkolistého petržlenu
1 cibuľa
3 lyžice slnečnicového oleja
500 g miešaného mletého mäsa (ideálne bravčové a hovädzie 1:1)
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžica mletej sladkej papriky
štipka strúhaného muškátového orieška
1 vajce
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na chlieb:
75 g kyslej smotany
2 lyžice plnotučnej horčice
4 listy rímskeho alebo hlávkového šalátu
1 červená cibuľa
4 krajce chleba
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
POSTUP:
Žemle nakrájate na drobné kocky a zalejte ich v miske asi 200 ml vody. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Cibuľu ošúpete a nakrájate nadrobno. V panvici rozpáľte 1 lyžicu oleja a cibuľu opečte do zlatista. Potom ju presuňte do misy a pridajte k nej mleté mäso, horčicu, mletú papriku, muškátový oriešok, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Namočené žemle dobre vyžmýkajte a pridajte ich k mäsu. Osoľte, okoreňte, premieste a zo zmesi tvarujte rovnako veľké fašírky. V panvici rozpáľte zvyšný olej na strednom ohni a fašírky opekajte z oboch strán do zlatista, asi 8 minút z každej strany. Potom ich odložte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk. Kyslú smotanu premiešajte s horčicou a dochuťte soľou a korením. Rímsky šalát nakrájajte na tenké prúžky, cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Chlieb opečte v toustovači, potrite ochutenou horčicovou smotanou a obložte šalátom, cibuľou a fašírkami.