Marek Bartoš, sevruga.cz
StoryEditor

Recept na zemiakové gnocchi so syrovou alebo hubovou omáčkou podľa Zdeňka Pohlreicha

09.11.2020, 17:00
Recepty a tipy
Milovníci talianskej kuchyne, húb a syra pozor! Toto jedlo je prudko návykové!

Na gnocchi potrebujeme:

1 kg zemiakov (varný typ C)
200 g hladká múka "dvojnulky"
1 vajce
1 lyžica morskej soli (+ 500 g soli v prípade pečenia zemiakov v rúre).

Suroviny a ingrediencie na syrovú a hubovú omáčku nájdete ďalej.

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode domäkka alebo ich poukladajte do nádoby na pečenie, pokryte vrstvou morskej soli a prikryte alobalom a pečte v rúre rozohriatej na 210 °C asi 1 a pol hodiny, aby zmäkli. Nechajte ich mierne vychladnúť, potom ich olúpte a nechajte úplne vychladnúť. Vylisujte ich lisom na zemiaky alebo nastrúhajte najemno. Prelisované alebo nastrúhané zemiaky premiešajte s múkou a vajcom a vymieste hladké, pružné cesto. Pracujte svižne, zemiakové cesto má tendenciu rednúť, ak sa miesi pomaly a dlho. Hotové cesto rozdeľte na niekoľko častí a z každej vyvaľkajte tenký valček s priemerom 1 až 2 cm. Valček rozkrájajte na 2 cm kúsky, vytvorte z nich v ruke guličky, ktoré potom vidličkou stlačte, aby sa obtlačila vzorka. Gnocchi varte vo vriacej osolenej vode, rovnako ako u cestovín je dobré na ne použiť veľký hrniec a väčšie množstvo vody. Akonáhle vyplávajú na hladinu, sú hotové a môžete ich podávať so syrovou alebo hubovou omáčkou.


Suroviny na syrovú omáčku:
125 g vyzretého parmezánu (24 mesiacov)
250 ml smotany na šľahanie (min. 31%).

Parmezán nastrúhajte najemno, vždy ho strúhajte až tesne pred prípravou, len tak sa rozpustí. (Pozor, priemyselne nastrúhaný parmezán sa v smotane nerozpustí!) Smotanu pomaly zahrievajte a akonáhle dosiahne bod varu, stiahnite ju z ohňa. Po častiach do nej vsypte parmezán a šľahajte metličkou, kým sa nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Rovnakým spôsobom môžete pripraviť syrovú omáčku zo syra pecorino (zrejúceho 6 až 8 mesiacov).

Suroviny na hubovú omáčku:
800 g čerstvých lesných húb
1 veľká cibuľa
1 lyžica masti
2 bobkové listy
1 lyžička rasce
1 citrón
300 ml zeleninového vývaru
400 ml smotany na šľahanie (min. 31%)
1 lyžica nasekaného hladkolistého petržlenu
soľ
čerstvo mleté ​​čierne korenie.

Huby očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Masť rozpáľte na panvici a cibuľu restujte do sklovita. Pridajte bobkový list a rascu, premiešajte, pridajte huby, osoľte, okoreňte a postriekajte citrónovou šťavou .Duste 5 minút počas stáleho miešania. Potom zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 5 minút. Nakoniec vmiešajte smotanu, za stáleho miešania priveďte do varu a povarte 5 až 10 minút do zhustnutia. Na záver vyberte bobkový list, petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a vmiešajte do omáčky, ktorú možno podávať aj k cestovinám či mäsu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:05